Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2014

Milliardstort efterslæb på kommunale veje

11.000 kilometer kommunale veje er i så dårlig stand, at de er blevet uforholdsmæssigt dyre at vedligeholde. Prisen for genopretning er 3,5 milliarder kroner, lyder ekspertvurdering.
tekst Rudi Holm

En sjettedel af landets kommunalveje er i så dårlig stand, at de er uforholdsmæssigt dyre at vedligeholde. Det hævder rådgivningsvirksomheden Grontmij efter en detaljeret undersøgelse af forholdene i 11 kommuner, som angiveligt er repræsentative for vejnet og geografi i Danmark.

Samlet er det kommunale vejnet på 70.500 km, og Grontmij mener, at 11.000 km kan betegnes som lavstandardveje. Det betyder, at vejen ikke mere kan vedligeholdes på den økonomisk mest optimale måde.

– Bilisterne opfatter måske ikke, at en vej er under acceptabelt niveau. Beregningerne bygger på Grontmij-ingeniørernes viden om belægninger og vejenes opbygning, samt hvornår det økonomisk er sidste chance for at vedligeholde vejen og eventuelt skifte asfalten ud, hvis ikke det skal blive for dyrt, siger markedschef Bjarne Bylov Jensen, Grontmij Pavement Consultants.

Skriv hvad du søger