Den kriminalpræventive indsats på Nørrebro var i mange år præget af, at der var mange forskellige aktører, der ikke arbejdede sammen. Det har ændret sig. Foto: Espen Zøllner / Scanpix
Den kriminalpræventive indsats på Nørrebro var i mange år præget af, at der var mange forskellige aktører, der ikke arbejdede sammen. Det har ændret sig. Foto: Espen Zøllner / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2014

Samarbejde skabte ro i gaden

For et år siden var Mjølnerparken plaget af voldelige unge, der chikanerede nabolaget, mens kommunen og lokale aktører ikke kunne blive enige om, hvordan problemet skulle løses. Det viste sig, at det kræver enighed på chefetagen at skabe ro på gadeplan.
tekst Frauke Giebner, Det Kriminalpræventive Råd

Det er en stille formiddag i slutningen i februar, og solen skinner på ydre Nørrebro. Her ligger Mjølnerparken, som i lang tid har indtaget en topplacering på listen over landets mest problematiske boligområder. De fire karréer huser omkring 2.000 mennesker, og langt de fleste af dem har flygtningebaggrund. Banden Brothas holder også til i området, og det er ikke mere end ti måneder siden, at en gruppe unge mænd med kontakter til det kriminelle miljø skabte utryghed i området. Der havde været problemer med gruppen i nogle år, og de havde blandt andet brændt tre skurvogne ned, som de havde fået stillet til rådighed som klublokaler af kommunen. De havde også udsat boligblokkenes kældere for hærværk i millionklassen. 

– De væltede mure, smadrede overvågning, lamper og kælderrum. De rev også alt træet ud af en sauna og brugte det til at bygge en bar i motionsrummet, fortæller Eskild Dahl, som er sekreteriatsleder for Lejerbos boligsociale indsats på Ydre Nørrebro. 

De unge mænd manglede et sted at være, og til sidst valgte kommunen at bygge en klub, hvor de kunne komme. Den fik navnet ‘Hakuna Matata’ – ingen bekymringer. Men bekymringer var der masser af. 

Skriv hvad du søger