Foto: Morten Flarup / Polfoto
Foto: Morten Flarup / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2014

Hård kritik af bureaukratisk vandsektorlov

Evalueringen af den fire år gamle vandsektorlov tegner et billede af en lov, der løb helt af sporet. Miljøministeren erkender problemerne.
tekst Rudi Holm

Forbrugerne blev lovet lavere vandpriser, da Konkurrencestyrelsen i en analyse i 2003 regnede sig frem til, at der var et årligt effektiviseringspotentiale på 1 milliard kroner ved at selskabsgøre de kommunale vand- og spildevandsselskaber. I 2009 førte VK-regeringen tankerne ud i livet med vandsektorloven, der betød, at kommunale vand- og spildevandsforsyninger blev adskilt fra den kommunale administration.

Siden er loven blevet kritiseret fra stort set alle sider, og for nylig offentliggjorde Miljøministeriet en evalueringsrapport, der må være rystende læsning for de partier, der i 2009 valgte at stemme for vandsektorloven. Det var alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance.

– Analysen vidner om betydelige prisstigninger for både vandforsyning og spildevandshåndtering. Den internationale prissammenligning på vandforsyning og spildevandsafledning viser, at Danmark har haft nogle af de største prisstigninger sammenlignet med andre europæiske lande, står der blandt andet i rapporten.

Skriv hvad du søger