Illustration: Morten Voigt
Illustration: Morten Voigt
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 09 / 2014

Stat og kommuner tørner sammen i retten

To kommuner hiver det statslige Forsyningssekretariat i retten. Det sker efter årelange tovtrækkerier om regnvandsafgifter. Millioner af kroner er på spil for landets kommuner, men sagen handler også mere principielt om kommunernes ret til selvstyre.
tekst Rudi Holm

Der er lagt op til et dramatisk og opsigtsvækkende juridisk opgør mellem kommuner og stat, efter at Randers Kommune og Slagelse Kommune for nylig besluttede at trække Forsyningssekretariatet i retten. De to sager handler om millioner af kroner, som kommunerne mener, at det statslige sekretariat ulovligt har opkrævet i såkaldt vejbidrag.

– Denne sag handler dog ikke kun om vejbidrag. Den handler om det kommunale selvstyre, nemlig spørgsmålet om hvorvidt en statslig myndighed kan lægge deres skøn ned over kommunerne og sige: Det kan godt være, at der ikke står noget i lovgivningen om det her, men vi synes, at I skal gøre sådan og sådan, forklarer partner i advokatfirmaet Horten, Rikke Søgaard Berth.

Hun er specialist i forsyningsret og kommunale virksomheder og skal med sin kollega og partner Anders Valentiner-Branth føre retssagerne for de to kommuner – retssager som i sidste ende kan få betydning for langt hovedparten af landets kommuner. Således fik hele 71 kommuner besked om at betale cirka 300 millioner kroner tilbage, da Forsyningssekretariatet første gang gennemførte et tilsyn på området, efter at den nye vandsektorlov var trådt i kraft.

To love kolliderer

Skriv hvad du søger