Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2014

Historisk OPP-aftale i Gribskov

I sidste uge underskrev Gribskov Kommune danmarkshistoriens største udliciterings- kontrakt på 2,6 milliarder kroner.
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås

Gribskov Kommune har altid løbet forrest, når det gælder udlicitering og offentlig-privat samarbejde. I sidste uge kunne de for alvor iføre sig førertrøjen, da de underskrev en kontrakt på offentlig velfærdsservice på mere end 2,6 milliarder kroner. En aftale som af Dansk Erhverv betegnes som et gennembrud for offentlig-privat samarbejde i Danmark.

I 7 ud af 10 tilfælde vil det i de kommende år være private leverandører, der står for ældrepleje, botilbud for borgere med handicap, hjemmesygepleje, genoptræning og levering og produktion af mad i kommunen. Gribskov Kommune satte sidste år opgaverne i udbud og vandt selv driften af tre af dem. Resten bliver fra 1. juni 2014 overtaget af private leverandører. 

– Jeg er meget tilfreds med, at borgerne i Gribskov fremover kan se frem til en god kvalitet i den service, som vedrører flere tusinde mennesker i kommunen. Vi har i vores udbud lagt vægt på, at udlicitering ikke bare bliver et spørgsmål om at levere en service så billigt som muligt, men at det i lige så høj grad handler om kvalitet, siger borgmester i Gribskov Kommune Kim Valentin (V).
Han kan endnu ikke sige, hvor meget det administrative arbejde med at sætte opgaverne i udbud har kostet, men kommunen regner med at spare 100-120 millioner kroner på at skifte til private leverandører. 
– I Gribskov har vi jo vænnet os til, at det er en del af vores kapacitet at finde konkurrenceudsættelsesløsninger. Derfor har vi ikke i lige så høj grad skullet ud at bruge penge på eksperter, siger han. 

Skriv hvad du søger