Foto: Lene K
Foto: Lene K
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2014

Lokallisterne lever

Ved kommunalvalget fik lokallisterne en lille fremgang, selvom flere eksperter havde forudset deres endelige dødsstød. Listerne mener selv, at de er nødvendige for lokalpolitikken, fordi de kan distancere sig fra de landspolitiske emner.
tekst Martin Mølbæk Larsen

Lokallisterne får ikke en chance. Sådan lød meldingen fra flere eksperter op til kommunalvalget i november. Forudsigelsen viste sig dog ikke at holde stik. På landsplan gik lokallisterne fra 4,6 procent ved valget i 2009 til 5,0 procent ved efterårets kommunalvalg.

Et af de partier, der oplevede en markant fremgang ved valget, var Guldborgsundlisten i Guldborgsund Kommune. De gik frem med 7,4 procent af stemmerne til i alt 18,1 procent. Dermed blev de udkantskommunens tredjestørste parti og kunne samtidig gøre spidskandidaten John Brædder til borgmester for anden gang. Ifølge den genvalgte borgmester skyldes succesen en ganske simpel opskrift.

– Grundlæggende ønsker de fleste borgere og lokalpolitikere et meget bredt samarbejde, som gavner hele kommunens interesser. Der har borgerlister knap så meget ideologisk fokus sammenlignet med en meget blå eller rød blok. Derfor kan vi samarbejde med hvem som helst, bare det i sidste ende gavner kommunen. Det er et udgangspunkt, som de fleste godt kan lide, siger han.

Højt til loftet

Skriv hvad du søger