Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 31 / 2013

Obligationer viste vejen for nyt campus

En særlig OPP-model med obligationer som finansieringskilde gør Professionshøjskolen UCC’s nye campus i København markant billigere end markedsprisen for nyt byggeri.

De 14 nuværende adresser i København og omegn bliver til én, når Professionshøjskolen UCC i juli 2016 slår dørene op for over 10.000 studerende på Campus Carlsberg på den gamle bryggerigrund i København. Det 55.000 m2 store Campus Carlsberg opføres som OPP-projekt. Og det ligner måske et helt almindeligt et af slagsen. Men det adskiller sig på et ganske væsentligt punkt: Finansieringen.

– UCC lagde ikke skjul på, hvad man havde råd til. Carlsberg Byen Ejendomme P/S lavede derfor en model, der takket være dels UCC’s 30 års lange ”commitment” og dels to typer obligationer reelt har betydet, at UCC flytter ind til langt billigere penge end markedsværdien for et sådant byggeri, forklarer partner, advokat Peter Bisgaard fra Horten, der har været rådgiver på dette og flere andre OPP-projekter.

Udover den løbende årlige husleje på 62,4 millioner kroner indebærer kontrakten, at UCC er forpligtet til at købe bygningen for 1,5 milliarder kroner i 2046. Det er disse to pengestrømme, som rådgiverne bag projektet har kunnet sælge som obligationer på kapitalmarkedet. 

Skriv hvad du søger