Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 26 / 2013

Fra rødt til blåt

I Region Sjælland, hvor der ikke er meget forskel på blokkene, vil kommunalvalget blive et spørgsmål om borgmester-effekt mod landstendens. Derfor er valgene i regionens kommuner også stærkt uforudsigelige.
tekst Tom Ekeroth

På vej til valget

I fem numre i træk kigger Danske Kommuner i den kommunalpolitiske krystalkugle. Hvilke kommuner kan være særligt interessante at følge på valgnatten? Her følger del 2 – en analyse af kommunerne i Region Sjælland forud for KV13.

Faxe

30. august var næppe nogen behagelig dag for medlemmerne af Venstre i Faxe. På denne dag meldte partiets borgmesterkandidat ud, at han trak sig.

Det betød, at partiet først i sidste uge vidste, hvem det i stedet skulle være, nemlig den 45-årige Dorte Nybjerg. Borgerlisten er til gengæld ikke i tvivl. Den tidligere borgmester René Tuekær er spidskandidat, og han har tidligere præsteret et comeback. Tuekær blev borgmester i 1993, da han brød med Socialdemokratiet for derefter at blive borgmester på borgerlige stemmer.

Han tabte magten ved det efterfølgende valg, men blev borgmester igen i 2001 og frem til 2009, hvor Knud Erik Hansen (S) overtog posten. Venstre og Socialdemokratiet har hver ni pladser, så hvis Borgerlisten kan beholde sine fire, vil der være mulighed for stor politisk indflydelse.

Greve

Skriv hvad du søger