Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2013

Valgkaos i Helsingør

I Helsingør er den borgerlige fløj i opløsning, en socialdemokrat har fået en nedsmeltning, mindst fem lokallister vil i byrådet og både Radikale og Konservative satser på et comeback.
tekst Kenneth Konrad Knudsen

Det virkede noget kaotisk, da Helsingør Byråd konstituerede sig efter valget for fire år siden. Både en konservativ og en socialdemokrat fik lov at holde borgmesterkæden, inden Johannes Hecht-Nielsen fra Venstre til sidst trak det længste strå med hjælp fra den røde fløj. Intet tyder på, at det bliver mindre kaotisk til efteråret, når et nyvalgt byråd skal blive enige om, hvem der skal være borgmester.

De Konservative var byrådets største parti efter valget i 2009. Men de otte medlemmer er i mellemtiden blevet reduceret til fem. To afhoppede til Venstre, og senest har Per Slot meldt sig ud, efter at han tidligere har meddelt, at han ikke ønsker at genopstille for De Konservative. Per Slot har ved flere lejligheder stemt imod den konservative gruppe. Nu har han stiftet en ny lokalliste, Helsingør Borgerliste. 

Brændte kinesere

Per Slot og Dansk Folkeparti har  afvist at pege på den siddende Venstreborgmester. Det samme har De Konservative, som stiller op med Benedikte Kiær som borgmesterkandidat. Kiær nåede i 2009 at få to måneder som byrådsmedlem, inden hun blev minister. Dermed synes der ikke at være borgerlig opbakning til Johannes Hecht-Nielsen. Han kan håbe på, at venstrefløjen igen vil støtte ham, men kinesiske vejrforhold kan risikere at komme på tværs af det ønske. Under sommerens hedebølge i Kina skrev Socialdemokraternes byrådsmedlem Fuat Yalan på Facebook: ”Jeg håber, det bliver 140 grader og alle kinesere bliver brændt, så er verden fri for det kineserlort”. 

Skriv hvad du søger