Foto: Kim Haugaard / Scanpix
Foto: Kim Haugaard / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 19 / 2013

Alt om valget

I bogen med den nøgterne titel "KV09 - analyser af kommunalvalget 2009" giver landets skarpeste kommunalforskere et 360 graders portræt af det seneste kommunalvalg, som på overfladen var karakteriseret af nogle voldsomme konstitueringer, af nogle markante borgmestres fald og af et fald i stemmeprocenten
tekst Tom Ekeroth

Den højeste valgdeltagelse ved kommunalvalget i 2009 havde en etnisk dansk kvinde fra Aarhus i aldersgruppen 60 til 69 år. Den var på 87 procent. Den diametrale modsætning fandt man i København, hvor en mandlig indvandrer mellem 20 og 29 år uden dansk statsborgerskab med en grunduddannelse som højeste uddannelse har en gennemsnitlig kommunal valgdeltagelse på kun 14 procent. Det og utrolig meget andet, fortæller bogen med den nøgterne titel ”KV 09 – analyser af kommunalvalget 2009”, hvor Danmarks skarpeste kommunalforskere giver et 360 graders portræt af det seneste kommunalvalg. 

Kommunalvalget 2009 var på overfladen karakteriseret af nogle voldsomme konstitueringer, af nogle markante borgmestres fald og af et fald i stemmeprocenten. Og analyserne dykker ned i det hele og skaber sammenhæng. Man kunne spore både forundring og forargelse over nogle af konstitueringerne, men det er faldet i stemmeprocenten, der er blevet den permanente bekymring, og kommunernes meste markante udfordring. Som de så også tager op. 

2009 var første ”almindelige” valg efter reformen, og bogen analyserer også, om reformen betød noget for valgdeltagelsen. Ja, det gjorde den, men ikke som et entydigt billede. Sammenlagte Lolland havde det største fald, men ikke-sammenlagte Aarhus det næststørste.

Skriv hvad du søger