Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 15 / 2013

OK til bæredygtig kaffe

Kommunerne må gerne købe bæredygtige varer, selvom de ikke er billigst. Det fastslår Økonomi- og Indenrigsministeriet i en udtalelse og undsiger dermed Statsforvaltningen
tekst Kenneth Konrad Knudsen

Samfundsbevidste byrådsmedlemmer kan med sindsro drikke fairtrade-mærket kaffe til udvalgsmøderne. I en udtalelse den 3. maj skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet, at kommunerne lovligt kan købe bæredygtigt producerede varer, som bærer Fairtrade-mærket. Mærket er en garanti for, at varen er produceret bæredygtigt, hvilket typisk vil sige, at kunden betaler en merpris, som er med til at sikre kaffebønderne en ordentlig løn.

Dermed undsiger ministeriet Statsforvaltningen Midtjylland, som sidste år nåede frem til den modsatte konklusion.

Striden om den bæredygtige kaffe opstod i 2010, da et flertal i Aarhus Byråd besluttede at støtte bæredygtighed ved at blive Fairtrade By. Beslutningen indebærer blandt andet, at kommunen gennem en informationsindsats vil påvirke borgere og virksomheder til at købe varer, som er produceret bæredygtigt. Desuden havde Aarhus Kommune sat som mål, at 10 procent af den kaffe, der drikkes på rådhuset, skal være fairtrade-mærket.

Skriv hvad du søger