Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 05 / 2013

Skeptiske borgmestre blev glade for storkommunerne

Tre ud af fire borgmestre kalder kommunalreformen for en succes. Trods den generelle tilfredshed er der dog stadig kritiske røster over strukturændringerne, som vendte op og ned på det kommunale Danmark. Et regeringsudvalg har i et år evalueret reformen, og resultatet offentliggøres snart
tekst Rudi Holm

For efterhånden mange, mange år siden sad Iver Enevoldsen (V) og passede sit job som borgmester i Holmsland Kommune. Den lille kystkommune midt mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet var herostratisk berømt for at have landets laveste skatteprocent. Lysten til at blande blod med nabokommunerne var derfor ikke stor blandt Holmslands 5.300 indbyggere, da kommunalreformen i 90’erne rullede henover landet og pressede små og mellemstore danske kommuner til at indgå nye alliancer. Holmsland strittede længe imod – blandt andet med et udsagn undervejs om, at man hellere kiggede mod vest ud over Vesterhavet end mod øst, hvis der skulle findes ny partner. Men med en særordning omkring skatten blev Holmsland til sidst en del af den nye Ringkøbing-Skjern Kommune.

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_2013_DK-5_Sider___Side-25-1_263.jpg

– Jeg var skeptisk dengang. Men skal jeg efterrationalisere, må jeg sige, at vi har fået en homogen kommune, selv om vi da har nogle udfordringer ved at være landets største rent geografisk, siger Iver Enevoldsen i dag fra sin plads på borgmesterkontoret i Ringkøbing, hvor han har en pragtfuld udsigt ud over fjorden og faktisk kan skue over mod sit gamle domæne.

Skriv hvad du søger