Foto: Torben Klint / Scanpix
Foto: Torben Klint / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2013

Der er guld i gaderne

Tænk stort! To rapporter har analyseret stordriftsfordele på seks kommunale områder. Konklusionen er klar: Der er milliarder at hente i effektiviseringer. På vej og park og madproduktion er der et besparelsespotentiale på mellem 20 og 50 procent, mener Deloitte og BDO. Men det kræver politisk mod

Der er voldsomme forskelle i produktiviteten i de cases, vi har set på. Det drejer sig om mandskabstimer og maskineltimer. Der er et stort potentiale, siger Chris Petersen.

Der kan komme flere stordriftsprojekter i Udbetaling Danmark-skalaen. Det tror jeg ikke kan undgås. Spørgsmålet er bare, fra hvilken side af bordet initiativet kommer.

Chris Petersen, partner i BDO

Han er partner i revisionsselskabet BDO og taler om vej- og parkvæsenet i kommunerne, som er et af de tre områder, BDO har analyseret for KL med henblik på at give et billede af effektiviseringspotentialet ved stordrift i kommunerne. De øvrige to områder er hjælpemidler og tandpleje. På lignende vis har Deloitte lavet en rapport, hvor de analyserer stordriftspotentialet på vagt og sikring, madservice og it-drift. Konklusionen er samstemmende, at det er et stort effektiviseringspotentiale på alle områderne. På nogle områder mere end andre. Deloitte har sat procenter på i deres rapport, og de svinger fra 10 til 50 procent. Stordriftsfordelene kan opnås ved fælles driftsaftaler, ved udlicitering, eller oprettelse af paragraf 60-selskaber.

Skriv hvad du søger