Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2013

Investering og omstilling

Kommunerne har tradition for at tage regeringens økonomiske politik til efterretning. Det er et udgangspunkt for de økonomiske aftaler mellem KL og regeringen
tekst

KL MENER: Kommunerne har tradition for at tage regeringens økonomiske politik til efterretning. Det er et udgangspunkt for de økonomiske aftaler mellem KL og regeringen.

Hvis fleksibiliteten forudsætter, at sanktionerne strammes og risikoen for økonomisk straf forøges, er kommunerne ikke interesserede i at ændre i budget 2013. Fleksibilitet og tillid rimer godt på varm kaffe. Den skal nødig blive kold.

Derfor anerkender kommunerne, at regeringen lægger afgørende vægt på EU’s indstilling til Danmark om den økonomiske politik i 2013. Det har medført et historisk lavt anlægsniveau i kommunerne i indeværende års budget. Men en aftale er en aftale, og den står kommunerne bag.

Til gengæld skal der ikke herske tvivl om, at de kommunale anlægsbehov er større, end det fremgår af kommunernes budgetter i 2013. Der er sket en reduktion i forhold til de seneste år. Og behovene bliver fremadrettet ikke mindre – tværtimod!

Kommunerne gennemfører for øjeblikket en historisk omstilling på de fleste opgaveområder. Strukturerne ændres i folkeskolen, i ældrepolitikken og i dagtilbuddene. Der digitaliseres, standardiseres og effektiviseres. Det kan man se på driftsudgifterne. De falder.

LÆS OGSÅ Midlertidig anlægsbremse

Men den omstilling kan ikke gennemføres uden investeringer. Mange af de potentielle gevinster, kommunerne kan høste i driftsbudgetterne, forudsætter investeringer i anlægsbudgettet. Derfor er der behov for et højere anlægsniveau i de kommende år.

Regeringen har inviteret til kaffe om, at kommunerne allerede i 2013 kan veksle driftsudgifter til anlægsudgifter. Den invitation til samtale tager kommunerne naturligvis imod. Jo mere fleksibilitet des bedre.

Men hvis fleksibiliteten forudsætter, at sanktionerne strammes og risikoen for økonomisk straf forøges, er kommunerne ikke interesserede i at ændre i budget 2013.

Fleksibilitet og tillid rimer godt på varm kaffe. Den skal nødig blive kold. •

LÆS OGSÅ Leder: Inklusion i folkeskolen er en investering i fremtiden

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Investering og omstilling Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger