Foto: Morten Svenningsen
Foto: Morten Svenningsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 19 / 2012

Kommuner kan blive ofre for korruption

Kommunesystemet er blevet ødelagt. Som det er i dag indbyder det til korruption. Sådan lyder kritikken fra en af konstruktørerne bag kommunemodellen
tekst Rudi Holm

Korruption blandt danske embedsmænd kan blive resultatet af den måde, som kommunestyret er tilrettelagt på i dag. Det mener en af konstruktørerne bag udformningen af kommunemodellen i Danmark, tidligere departementschef i Indenrigsministeriet Ole Asmussen.

På Folkemødet i Allinge rettede han kraftig kritik mod, hvad han kaldte for en ødelæggelse af en simpel konstruktion.

– I forbindelse med den gamle kommunalreform i 1970 lavede man et økonomisk system, der var enestående og enkelt. Det byggede på en simpel model, nemlig at man udligner kommunernes indtægtsgrundlag samt stimulerer effektivitet og kreativitet samt anlæggelse af det lokale serviceniveau. Denne smukke og meget simple konstruktion er blevet ødelagt. Den er ødelagt, fordi man fastlægger kommunernes beskatning, som den tilfældigvis var et eller andet tilfældigt år. Derfor er forskellene i kommunernes skat ikke udtryk for kreativitet, effektivitet eller ønske om serviceniveau. Det er udtryk for en tilfældig fastsat beskatning. Og det er noget møg, sagde Ole Asmussen.

Udhulet
Den nu pensionerede departementschef mener, at kommunestyret grundlæggende er blevet udhulet.
– Og det er ikke godt. Hvem vil være politiker i en kommune, når man ikke får kredit for at være kreativ og effektiv? Kommunalpolitikerens rolle bliver jo at tage ind til staten og få tildelt puljer. Nogle er sikkert gode til det. De får det sikkert udmærket. Andre er dårlige til det. De får det ad helvede til. Men vigtigst af alt: Hvad indbyder dette til? Det indbyder næsten til korruption. For hvordan har de embedsmænd det, som sidder og skal tildele disse herligheder til kommunalpolitikerne? Korrupte danske embedsmænd … det går vel ikke? Hvordan havde jeg det selv, da jeg sad der og havde lidt midler at tildele? Jeg kunne da godt lide en god middag og at snakke med dem ofte og så videre. Er det en god måde at bruge embedsmænds tid på? Nej. Der er sket en forøgelse af puljerne, som kloge folk i ministerierne kan dele ud, hvor de synes, det er nødvendigt. Eller de kan gives til gode politiske venner – eller hvad der nu ligger til grund for uddeling af puljer. Derfor mener jeg, at kommunestyret er i stor fare, sagde Ole Asmussen.

For nemt
Han opfordrede til, at der sættes gang i et arbejde med at genopfinde et system, "så vi igen kan puste liv i det kommunale selvstyre", som han formulerede det.
Professor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen mener, at den pensionerede departementschef har ret i sin kritik.
– Det er rigtigt, at der skal være et incitament til at opføre sig ordentligt, og at man som politiker fører en anstændig politik. Spørgsmålet er, om der er det i den ordning, vi har nu. Det er ikke til at få øje på umiddelbart i mange sammenhænge. Det er simpelt hen for nemt at række hånden frem for at få nogle penge, påpegede Kurt Klaudi Klausen under Folkemødet.

Skriv hvad du søger