Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 14 / 2012

Leder: Nej tak til straf for ansvarlighed!

tekst KL

Kommunernes budgetter for 2012 ligger 2,5 mia. kr. under det niveau, som kommunerne aftalte med den tidligere regering sidste sommer – i forlængelse af den genopretningsplan, som den nye regering har taget til sig.

Kommunerne har sagt farvel til hen ved 25.000 ansatte, men samtidig også bidraget til den kickstart af dansk økonomi, som regeringen har lagt op til. Der er gennemført effektiviseringer i milliardklassen. Folkeskoler er blevet slået sammen for at få mere undervisning for pengene. De administrative ledelseslag i daginstitutionerne er reduceret. Og der er kommet styr på udgifterne på det specialiserede sociale område.

KL’s formandskab har i de sidste uger været rundt i landet for at drøfte kommunernes økonomi med økonomiudvalgsmedlemmerne fra Danmarks kommunalbestyrelser. Og signalet er klokkeklart: En aftale er en aftale! Når regeringen siger nulvækst, skal der være sikkerhed for, at den nuværende service også kan finansieres næste år. Hvis regeringen straffer kommunernes ansvarlighed, når budgetterne ligger under aftaleniveauet, så forsvinder den tillid, som er forudsætningen for økonomistyringen.

Kommunerne vil og skal bidrage til at opfylde den stramme udgiftspolitik, men de vil måles på de aftaler, der indgås. Men problemet i budgetloven er, at stramme kommunebudgetter flytter målepunktet for, hvornår kommunerne sanktioneres. I 2012 betyder det helt konkret, at kommunerne kan blive sanktioneret for et udgiftsniveau i de kommunale regnskaber, som ligger over budgettet, men klart under den aftalte ramme. Det er ikke holdbart, og det risikerer at underminere økonomistyringen i kommunerne.

LÆS OGSÅ Ledelse er løsningen

Ledelserne i kommunernes folkeskoler, plejehjem og daginstitutioner opfører sig ansvarligt – holder igen og lægger penge til side til senere. Det ser man tydeligt i regnskabet for 2011. Og signalet fra kommunalpolitikerne er klart. Vi skal fastholde det decentrale økonomiske ansvar. Det er det, der har skabt de gode resultater, og det, der har fået institutionslederne over hele landet til at bidrage til den nødvendige økonomistyring. Det skal de ikke straffes for, men derimod belønnes for.

Derfor bør sanktioner selvfølgelig tage udgangspunkt i de aftaler, parterne indgår. Hvis man straffer økonomisk ansvarlighed, kan man være sikker på én ting: Så opstår den tanke, at det er bedst at bruge de penge, man kan. Og det er grundlæggende usundt og slet ikke det, landet har brug for, sådan som samfundsøkonomien ser ud. <

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Leder: Nej tak til straf for ansvarlighed! Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger