Foto: Martin Lehmann / Polfoto
Foto: Martin Lehmann / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2012

Vi må tage os sammen

Lokalpolitikerne burde fokusere på glæden ved at få lov til at påvirke den by, de bor i, i stedet for at beklage sig over arbejdsvilkårene, mener Pernille Høxbro, der er konservativ rådmand på Frederiksberg
tekst Mads Anker

Det er et privilegium at være kommunalpolitiker, og man skal virkelig brænde for det, for det har sin pris og bliver ens altopslugende fritidsinteresse. Sådan lyder meldingen fra rådmand Pernille Høxbro (K) fra Frederiksberg Kommune, der mener, at der er for meget klynk i debatten om kommunalpolitikernes arbejdsvilkår.

– Jeg synes, der er for meget piveri og snak om frikøb. Vi skal ikke frikøbes. Vi skal bare tage os sammen. Og så skal man gøre sig klart, at hvis man stiller op og bliver valgt, så kan man altså ikke gå i teatret, gå på café og dyrke fitness hver aften, for det kræver meget at være lokalpolitiker. Og det skal man også have afklaret med sin familie, siger hun, der selv har en søn på 17 og har været medlem af kommunalbestyrelsen i 19 år.

Sagsomfanget er stort, og det kommer bag på mange kommunalpolitikere, men det må partiforeningerne sørge for at få forklaret kandidaterne, mener Pernille Høxbro.

– Jeg tror, at måske især yngre mennesker har det lidt sådan, at ja, ja, så slemt kan det vel ikke være. Men det er det. Når du får budgetmaterialet, er det bare en kæmpesag, der trækker tænder ud. Men til gengæld er det jo smaddersjovt. Det er en fornøjelse at få lov til at beskæftige sig med lokalpolitik, og man skal være glad for, at vælgerne har betroet dig den tillid og stemt dig ind i kommunalbestyrelsen.

Mens Pernille Høxbro ikke har meget tilovers for det, hun kalder klynk over arbejdsvilkårene, har hun forståelse for, at det kan være svært at gøre civil karriere, mens man samtidig passer hvervet som kommunalpolitiker. Men det er et slag, der skal kæmpes med arbejdsgiverne. For de bør se det som en fordel og ikke en ulempe, at deres medarbejder er engageret i lokalpolitik, mener Pernille Høxbro.

Burde glæde sig
– Man burde i virkeligheden arbejde mere med, at arbejdsgiverne blev mere large i forhold til at have en medarbejder, der også kommunalpolitiker. I stedet for at se det som et irritationsmoment, at medarbejderen aldrig arbejder sent om mandagen eller er væk et par dage til budgetseminar en gang i mellem, skulle de hellere glæde sig over, at de har en dygtig medarbejder, der kan blive valgt til kommunalbestyrelsen. Og det udvikler jo også medarbejderens kompetencer, som arbejdsgiveren får glæde af, siger Pernille Høxbro.

I debatten om arbejdsvilkårene for kommunalpolitikerne er vederlaget også et tema. Pernille Høxbro mener, at vederlaget for et menigt medlem af kommunalbestyrelsen i det store og hele er rimeligt, men at det måske kunne hæves en smule.

– Men jeg synes ikke, at man skal gå ind i politik for pengene skyld. Så skal man hellere gøre karriere og passe sit arbejde. For det er ikke pengene, der skal drive værket for kommunalpolitikere. Det lyder måske lidt helligt, men det mener jeg faktisk, siger hun. <

Skriv hvad du søger