Foto: Jakob Lerche
Foto: Jakob Lerche
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2012

En kommune fyldt med energi

Længe før det blev moderne, gik Skive Kommune i gang med at omlægge til alternative energiformer. I dag er kommunen førende på området, men det er slet ikke slut med vilde og uprøvede projekter
tekst Rudi Holm

Umiddelbart ligner marken ved Rødding i det vestlige Salling en helt almindelig dansk mark. Og det er den sådan set også – i hvert fald på overfladen. Men dybt nede i jorden adskiller den sig fra andre lignende lokaliteter. Undersøgelser har nemlig vist, at undergrunden lige netop her rummer et stort reservoir af værdifuldt 70 grader varmt vand.

Om kort tid vil monstrøse bor bane sig vej de to kilometer lodret ned i undergrunden for at afsløre, om der er hold i drømmene om et geotermisk eventyr i Skive Kommune. Forventningerne går på, at de geotermiske energikilder kan være med til at hjælpe kommunen på vej mod målsætningen om at blive CO2-neutral i 2029. Indtil videre har Skive reduceret sin CO2-udledning med en tredjedel, men lykkes projektet med det geotermiske vand, vil det mere end kunne opfylde hele kommunens opvarmningsbehov og dermed bringe Skive tæt på målsætningen om at blive CO2-neutral om bare 17 år.

– Vi tror så meget på det her, at vi som kommune er gået ind og har garanteret for 340 millioner kroner til det geotermiske projekt. Det er mange penge. Alene at bore det første hul koster 30 millioner kroner, men vi ser det som en rigtig god investering, fortæller Skives borgmester, Flemming Eskildsen (V).

Skriv hvad du søger