Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2012

Små kommuner får flere muligheder

Lovændring vil afskaffe det kommunale fornuftsægteskab for landets mindste kommuner og åbne mulighed for, at de kan vælge andre samarbejdspartnere end naboen
tekst Sidsel Boye

Fem år efter kommunalreformen er det nu tid til at give lovgivningen omkring landets syv små kommuner et mindre serviceeftersyn, og resultatet vil efter alt at dømme føre til bedre arbejdsvilkår og også i visse tilfælde til bedre humør. Et af de nye tiltag, som ligger i det forslag, der netop har været igennem høring, betyder, at de to små landfaste kommuner, Vallensbæk og Dragør, ikke længere nødvendigvis er henvist til at vælge nabokommunen som obligatorisk samarbejdspartner.

Vallensbæk Kommunes borgmester Henrik Rasmussen (K) har ikke konkrete overvejelser om at finde en anden samarbejdspartner end Ishøj Kommune. Men når det er sagt, er han glad for, at regeringen har lyttet til kommunernes input. Om muligheden for selv at vælge samarbejdspartner siger han:

– Det er dejligt at blive vist tillid, og lovforslaget sender et godt signal: Hvis samarbejdet knirker, kan vi vælge nogle samarbejdspartnere, vi kan lide, i stedet for at være henvist til nabokommunen. Så i min optik er det en god mulighed.

Skriv hvad du søger