Foto: Thomas Borberg / Polfoto
Foto: Thomas Borberg / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2011

En god lobby-historie

Hvem husker pesticidsagen fra 2007? Det gør de på KL’s kontor i Bruxelles. Den står nemlig som en af kontorets store sejre

Der var tale om godt EU-lobbyarbejde, da KL fik sat et pænt stort fingeraftryk på det pesticiddirektiv, der er gældende i EU i dag. Et fingeraftryk, der har haft afgørende betydning for muligheden for at forsvare det særlige danske drikkevand.

­ Omer Ciric, KL’s konsulent i Bruxelles fortæller:

– Det er jo kommunerne, der har ansvaret for vandforsyningerne. Vi så sagen komme og var bekymrede for det danske grundvand. Der har vi en ganske særlig problemstilling, fordi vi er det eneste EU-land, der bruger grundvand direkte. Alle andre lande bruger kemisk renset overfladevand. Vi frygtede, at det direktiv, der var i støbeskeen, ville betyde, at pesticidproducenter for eksempel kunne få et produkt godkendt i Litauen, og så var vi nødt til acceptere det. Da sagen var en særlig dansk sag, var det endnu mere vigtigt, at både regeringen, KL og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet stod sammen i kampen for at forsvare det danske drikkevand.

Der blev indgået alliancer med blandt andet regeringen i form af daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V) og Dan Jørgensen (S) i EU parlamentet, der på det tidspunkt var næstformand i miljøudvalget. Sidstnævnte kom til at spille en vigtig rolle. En vigtig rolle spillede også de mange samtaler med den konservative gruppe i parlamentet, EPP, der først var skeptisk over for synspunktet, fordi de var bekymrede for konkurrencevilkårene for landbruget.

Kompromisset blev, at hvert enkelt medlemsland kan sætte en stopper for et pesticidprodukt, som de ikke ønsker. Faren for, at det danske rene grundvand skal renses for skadelige pesticider, og at regningen på mange millioner kroner vil ende hos kommunerne, blev afværget. Direktivet blev næsten copy paste af regionaludvalgets formulering, som KL havde store aktier i. På hjemmefronten tog regeringen en stor del af æren, men der stod altså godt gedigent KL lobbyarbejde bag. <

Skriv hvad du søger