Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 27 / 2011

EU-klumme: KL samler kommuner og erhvervsliv til vækstkonference

At sætte gang i væksten og beskæftigelsen – det var nok det vigtigste tema i forbindelse med det nyligt afholdte valg til Folketinget. Overalt i Danmark er kommunerne allerede i fuld gang med at styrke erhvervsudviklingen, sikre at væksten tager hensyn til miljøet og skabe samarbejde mellem uddannelse og erhvervsliv
tekst rådmand Jan Boye (K), Odense Kommunes by- og kulturforvaltning. Formand for KL’s Internationale udvalg

KL slår den 23. november dørene op for 2011-udgaven af kommunernes internationale årskonference med vækst og beskæftigelse på dagsordenen. Konferencen holdes som et heldagsarrangement i Nyborg og handler om, hvordan kommuner kan bidrage til vækst og økonomisk udvikling, blandt andet med erhvervspolitik med et internationalt tilsnit og en arbejdsmarkedspolitik, der sikrer det rette udbud af arbejdskraft.

Vigtigt at arbejde sammen om vækst
Skal vi styrke væksten, er det vigtigt, at vi alle arbejder sammen. Alle har en vigtig rolle at spille: Erhvervsliv, kommuner, erhvervsråd og jobcentre.

Kommunerne står for mange forskellige aktiviteter, der kan styrke væksten. Det drejer sig om alt fra hjælp til iværksættere, der vil starte egen virksomhed, til etablering og drift af erhvervsparker og lokale innovationsmiljøer.

Erhvervsråd og væksthuse kan hjælpe virksomheder med for eksempel eksportfremstød og rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.

Og så må vi ikke glemme, at noget af det bedste, vi kan gøre for virksomhederne, er at skabe nogle lokalsamfund, hvor det er attraktivt for virksomhedernes medarbejdere at slå sig ned – at der er velfungerende skoler og daginstitutioner og et rigt kulturliv.

EU-kommissær søger gode idéer
Arbejdet med at skabe vækst er ikke bare på dagsordenen i kommunerne, men også i EU. I EU har man blandt andet taget hul på en debat om, hvordan EU-budgettet for perioden 2014-2020 skal se ud. En høj prioritet bliver at støtte projekter, der kan være med til at fremme vækst og beskæftigelse.

En af talerne ved konferencen er derfor EU-kommissær Johannes Hahn. Han er ansvarlig for EU’s støtte til regional udvikling og dermed 40 procent af EU-budgettet.

I dag får Danmark EU-støtte til regional udvikling, som blandt andet går til projekter om erhvervsudvikling og hjælp til iværksættere under EU’s Regionalfond og opkvalificering af udsatte grupper på arbejdsmarkedet under EU’s Socialfond. Det er vigtigt, at vi i kommunerne er med til at præge, hvad EU’s penge fremover skal gå til.

Det er Johannes Hahn selv, der har ønsket at deltage i konferencen. Han møder op med det ønske at lytte til danske kommuners forslag og idéer til aktiviteter, der fremover skal have støtte fra EU. Det ønske om samarbejde med kommunerne skal vi imødekomme.

Ny viden til kommunerne
Konferencen retter sig mod medarbejdere i kommuner, erhvervsråd, væksthuse, jobcentre og uddannelsesinstitutioner. Med andre ord: Alle, der på den ene eller anden måde er involveret i arbejdet med at skabe vækst og udvikling i lokalsamfundet.

Dagens program er tilrettelagt med en blanding af inspirerende oplæg og diskussion og erfaringsudveksling deltagerne imellem. Målet er at give deltagerne en masse ny viden og input til det praktiske arbejde i kommunerne.

Jeg glæder mig meget – sammen med KL’s politikere og medarbejdere – til at byde alle deltagere velkommen ved konferencen. Læs mere på www.kl.dk/nyborg <

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: EU-klumme: KL samler kommuner og erhvervsliv til vækstkonference Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger