Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 26 / 2011

Lange udsigter til fusion

Solrød har givet fusionslystne Greve en kurv. Gevinsterne ved at være større kan man nemlig godt høste ved tæt samarbejde, mener Solrøds borgmester

Selv om Solrød og Greve siden kommunalreformen har haft et tæt samarbejde om opgaveløsningen, går de ikke med konkrete planer om at slå pjalterne sammen. I hvert fald ikke endnu, lader Solrøds borgmester Niels Hörup (V) forstå.

– Vi går til valg i 2013 som Solrød Kommune. Hvad der sker længere ude i fremtiden, kan jeg ikke spå om, siger han og understreger, at det på den lange bane nok er oplagt at se på den kommunale inddeling af hovedstadsområdet.
– Den dag, vi kan sige til borgerne, at vi kan gøre det bedre med en sammenlagt kommune, så skal vi arbejde for det. Ikke før. Som det er nu, høster vi både effektivitetsfordele ved at løse opgaver sammen med Greve, men samtidig sikrer vi nærheden ved at forblive selvstændige, siger Niels Hörup.

Ærgrelse i Greve
På den anden side af kommunegrænsen lægger borgmesterkollegaen Hans Barlach (K) ikke skjul på, at han gerne ser, at de to kommuner slår pjalterne sammen til én stor kommune med knap 69.000 indbyggere.

– Jeg tror, det kunne være rigtig gavnligt. Befolkningsmæssigt ligner vi hinanden, vi har samme infrastruktur og samme kyststrækning. Men jeg er helt klar over, at det ikke bliver aktuelt her og nu, erkender han.

Netop derfor giver det ifølge Hans Barlach god mening at høste så mange effektiviseringsgevinster som muligt ved at samarbejde på en række områder. Aktuelt barsler de to kommuner med et nyt samarbejde inden for park og vej.

– Det skal vi blive ved med, så længe samarbejdet giver mening for begge parter, og så længe befolkningerne kan følge med, siger Hans Barlach.

Han deler ikke Solrøds bekymring for, at nærheden ville blive offeret ved en fusion.

– Nærheden er vigtig. Men spørgsmålet er, hvornår den forsvinder. Jeg ville nok være mere betænkelig, hvis vi lagde os sammen til en kommune, der havde 100.000 indbyggere. Og kigger man ud i Europa, ser vi jo meget større kommuner end i Danmark, mener Hans Barlach.

Solrøds skepsis får dog ikke Greve til at kigge andre steder hen efter mulige fusionspartnere.

– Det er Solrød, vi ligner mest, fastslår Hans Barlach. <

Skriv hvad du søger