De fem medarbejdere i sundhedsgruppen ved tilsammen en masse om kost, motion og stressreduktion. Alle fem har desuden været på kursus som sundhedsambassadører. Foto: Albertslund Kommune
De fem medarbejdere i sundhedsgruppen ved tilsammen en masse om kost, motion og stressreduktion. Alle fem har desuden været på kursus som sundhedsambassadører. Foto: Albertslund Kommune
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 23 / 2011

Gå glad på arbejde

Albertslund Idrætsanlæg er ved at blive sundhedscertificeret. Det skal føre til glade medarbejdere og en arbejdsplads, der har let ved både at fastholde og rekruttere medarbejdere
tekst Mia Fihl Jeppesen, kultur- og udviklingskonsulent i Albertslund Kommune

– Vi vil være Danmarks sundeste arbejdsplads! Det går vi efter, siger Ole Lindholdt, idrætsdirektør i Albertslund Kommune med begejstring i stemmen.

Han står lige midt i en sundhedscertificering, og ifølge Ole Lindholdt handler certificeringen om at være en god arbejdsplads.

– Det drejer sig om, at man skal have det godt, når man går på arbejde. Man skal være glad. Vi har faktisk besluttet os for, at her skal man være glad på arbejde, siger Ole Lindholdt.

Samtidig spiller det en rolle, at den gode arbejdsplads kan holde på de gode medarbejdere og tiltrække nye, når der er brug for det.

En gaveregn
Bag begrebet sundhedscertificering står Dansk Firmaidrætsforbund. Forbundet tilbyder rådgivning, uddannelse og sparring undervejs og står for selve certificeringen. Der er ikke en fast formel for at få certificeringen, det tilrettelægges individuelt for hver arbejdsplads. Men fælles er, at man skal arbejde systematisk med alle faktorerne i det såkaldte KRAMS – Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress.

Ole Lindholdt fortæller, at for eksempel omkring kost har de lavet en kostpolitik, udleveret en madkasse med indhold til alle medarbejderne og tilbyder individuelle kostplaner.

– Det, der er sjovt er, hvordan man får folk til at deltage. Vi har valgt at gøre det lidt som en gaveregn. Altså at medarbejderne får noget, bare en lille ting for at få snakken til at gå mellem kollegerne, forklarer Ole Lindholdt.

Faktisk har de gjort en dyd ud af at forbinde alle tiltagene med en lille gave til medarbejderne: En skridttæller i forbindelse med motion, en kuglepen, blok og et krammehjerte i forbindelse med stress, madkassen m.m.

Til højrebenet
– Det gode ved sådan en certificering er, at man bliver holdt til ilden. Man skal blive ved med at finde på noget nyt, siger Ole Lindholdt.

For ham var det naturligt at gå i gang med sundhedscertificeringen, lige da de havde opnået henholdsvis miljø- og arbejdsmiljøcertificering – det lå, som han udtrykker det, lige til højrebenet.

For idrætsdirektøren hænger det hele sammen. Han har en fin tegning med tre cirkler inde i hinanden: Den yderste ring er miljøcertificeringen, og den handler om verden – ansvaret for vores fælles miljø og verdens kollektive overlevelse. Den næste ring er arbejdsmiljøcertificeringen, og den handler om arbejdspladsen som helhed – sikkerhed osv. Den inderste ring, hvori der er et stort, rødt hjerte, er sundhedscertificeringen, og den handler om det enkelte menneske – hvordan man har det hver især.

Sundhedsgruppe
Idrætsområdet, som består af stadion, en udendørs badesø, og et svømme- og motionscenter, rummer selv en lang række af de kompetencer, som skal bruges for at opnå sundhedscertificeringen og mange af medarbejderne går i forvejen op i sundhed.

Derfor har det rent praktisk været let for Albertslund Stadion at kaste sig ind i projektet. Der blev nedsat en gruppe på fem medarbejdere, som tilsammen udgør sundhedsgruppen. Alle fem har været på en en-dags-uddannelse som sundhedsambassadører.

For at gøre projektet fælles for hele arbejdspladsen er der løbende snak om det på personalemøder, MED-udvalgsmøder og der skrives om det i et nyhedsbrev, som i forvejen går ud til medarbejderne.

At blive sundhedscertificeret kræver en indsats. Men Ole Lindholdt er ikke et sekund i tvivl om, at det er det hele værd, for som han siger:

– Man kan simpelthen ikke slippe for at være en god arbejdsplads, når man er sundhedscertificeret. <

FirmaIdræt
Dansk Firmaidrætsforbund udsteder sundhedscertificeringen og virker som vejledere og sparringspartnere undervejs. Hele processen tager for Albertslund Idrætsanlæg ni måneder – fra februar til oktober 2011. Certificeringen skal fornyes hvert andet år.

Skriv hvad du søger