Illustration Mai Britt Amsler
Illustration Mai Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2011

Udbudsområdet: Kommuner skal i arbejdstøjet

Markedet skal afprøves, lyder opfordringen fra Udbudsrådet, som mener, der er op til 20 procent at hente i økonomiske gevinster
tekst Mads Tourlin

Flere kommuner tøver med at sende pleje- og omsorgsopgaver i udbud. Men de private markeder skal undersøges, og det kan give ekstra penge i den kommunale kasse, mener Udbudsrådet.

Tilbage i 2009 lavede de en analyse af effekten ved at sende pleje- og omsorgsopgaver på plejecentre i udbud.

– Udbudsrådet dokumenterede, at der er op til 20 procent at hente i økonomiske gevinster. Det er til at tage og føle på. Og hvis kommunerne vil opnå de her gevinster, så skal de sende opgaverne i udbud, siger Line Nørbæk, kontorchef i Center for offentlig-privat samarbejde, der også er sekretariat for Udbudsrådet.

Der er dog ifølge kontorchefen en række barrierer i kommunerne, der gør at flere opgaver ikke bliver udsat for konkurrence. Line Nørbæk peger blandt andet på omkostningerne ved at køre et udbud og forvaltninger, der hellere vil gøre som de plejer.

– Vi opfordrer kommunerne til at vurdere, om et udbud ikke er velegnet for at få mere for pengene. Det er også dokumenteret, at brugere og medarbejdere er tilfredse med de private aktører. Kommunerne kan også selv byde på opgaverne, så de skal trække i arbejdstøjet og få prøvet markedet af, fastslår Line Nørbæk.

Skriv hvad du søger