Illustration Mai Britt Amsler
Illustration Mai Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2011

Slip plejen fri

Færre regler og mindre bureaukrati er vejen frem, hvis flere af kommunernes pleje– og omsorgsopgaver skal varetages af private firmaer. Det mener både kommuner og private  

For meget besvær og for lidt volumen. Det er nogle af de ting, der afholder private firmaer fra at byde sig til og overtage dele af ældreplejen i landets kommuner.

Det er især den tunge lovgivning på området, der besværliggør arbejdet for de private firmaer.

Det mener Peer Krogh, koncernchef i Forenede A/S, der i Forenede Care i dag driver omkring 60 plejehjem i Sverige, men endnu ingen i Danmark. På trods af landenes mange ligheder er der store forskelle i vilkårene for private virksomheder på plejeområdet, mener han.

– Det der lille stykke bælt er alligevel en stor adskillelse. Sverige har ikke det kontrolgen, som vi har i Danmark. Jeg ved ikke hvorfor, men det har altid været kulturen i Danmark, at der må være nogen, der kontrollerer, at de andre gør det rigtige. Det bruger man meget tid på. I Sverige stoler man på, at når man har en aftale, så har man en aftale, siger Peer Krogh.

Omfanget af konkurrenceudsættelse i kommunerne og reglerne på området er lige nu en del af økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen.

I KL mener man ikke, det er viljen, der mangler, men skal antallet af udbudte opgaver tættere på regeringens mål, kræver det enklere regler og mere frihed til kommunerne.

– Kommunerne vil gerne øge samarbejdet med de private. Men rammerne skal være på plads, og det er de ikke i dag, siger KL–formand Jan Trøjborg.

– Vi har brug for en kraftig afbureaukratisering på området. Kommunerne skal have nogle rammer, som gør det muligt lave udviklingspartnerskaber med private leverandører, der har fokus på effektivisering og kvalitet, men som stadig sikrer et frit valg for borgeren, tilføjer han.

Udbyd distrikter
Ud over bøvlede regler er det især logistikken og mængden af opgaver, der ifølge Peer Krogh er med til at bremse de private firmaer, når de skal tage sig af pleje- og omsorgsopgaverne. Han savner, at det bliver nemmere for de private at få en ordentlig volumen i antallet af opgaver og peger på udbud af hele distrikter som en løsning.

– Så forsvinder der ikke en masse tid til logistik, og man kan i stedet bruge tiden på ansigt til ansigt - altså pasning og pleje, siger Peer Krogh.

Muligheden for at byde ind på et helt distrikt i en kommune er også en model, der tiltaler den private plejekoncern Attendo Care.

­– Det ville være en kæmpe fordel, hvis man ændrede på det herhjemme, så der fra starten var en volumen. Det er svært for os kun at have én borger at tage os af, mens vi stadig skal have hele beredskabet. Der går lang tid, inden man får en størrelse, så det kan hænge sammen økonomisk, siger Dorte Kofod, regionschef for Attendo Care.

Efterspørgslen mangler
Hos KL understreger Jan Trøjborg, at udviklingen i fremtiden også afhænger af, at de private leverandører har noget at byde på. Det handler ikke kun om at finde nogen, der kan løse opgaven fem procent billigere, men også om at få gang i et samarbejde, der kan skabe nye veje inden for ældreområdet.

– Det er helt afgørende, at de private leverandører kan skabe merværdi for kommunen og samtidig forpligte sig til det lange seje træk. Dagsordenen for kommunerne er at effektivisere, innovere og kvalitetsudvikle på én og samme tid. Her forventer jeg, at de private leverandører kommer med nogle nye bud, siger Jan Trøjborg.

Men skal de private byde ind, skal der også være noget at byde ind på. Det mener Dorte Kofod fra Attendo Care, som driver omkring 100 plejehjem i Sverige, et enkelt i Gribskov Kommune og i øjeblikket arbejder på at blive en større spiller på det danske marked.

– Markedet ligger der, og det er attraktivt, men det kræver, at kommunerne har et ønske om at udlicitere nogle af deres opgaver, og at de vil indgå i et samarbejde. Så står vi der og vil gerne byde ind, siger Dorte Kofod, som mener, at det stort set kun er efterspørgslen, der mangler, hvis der skal sættes gang i udliciteringen i de danske kommuner.

Det samme er holdningen hos Forenede A/S, som lige nu er i gang med at give tilbud til et par danske kommuner.

– Hvis markedet ikke efterspørger en ting, er det svært at sælge den. Kommunerne er ikke vågne endnu, men jeg tror, det kommer. Hvis det koster dobbelt så meget at passe en ældre i Danmark, som det gør i Sverige, så er der nogen, der må sætte sig ned og spørge, om vi kan blive ved med at skaffe penge til det, siger Peer Krogh.

For ham er det i første omgang afgørende, at kommunerne tager sig modet.

– Det kræver, at kommunerne slipper hestene løs. At de glemmer kontrollen og tænker lidt mere på fremtiden. <

Skriv hvad du søger