Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 16 / 2011

Kræver erstatning efter udbud

Klagenævnet for Udbud giver Falck medhold i klage over Norddjurs og Syddjurs Kommuner. Vi er stadig billigst, fastslår kommunerne

I 2009 tabte Falck et udbud om brandslukningen på Djursland. Vinderen var Norddjurs og Syddjurs Kommuners eget beredskab, men ifølge Klagenævnet for Udbud var det kommunale bud alt for lavt.

Nævnet har givet Falck ret i en klage over udbudsrunden og beordret kommunerne til at betale sagsomkostningerne på 50.000 kroner. Derudover kan de forvente et sagsanlæg fra redningskoncernen.

– Kendelsen fra Klagenævnet for Udbud viser, at Brand og Redning Djursland ulovligt undlod at indregne en række omkostninger i sit kontrolbud. Dermed blev deres bud kunstigt lavere end Falcks, men reelt kommer kommunernes skatteydere til at betale en højere pris, siger redningsdirektør Lars Vester Pedersen fra Falck.

Falcks bud lød på 18,6 millioner kroner, mens kommunerne mente at kunne løse opgaven for blot 10,9 millioner. Men selv når man korrigerer for fejlene, er det kommunale kontrolbud stadig væsentligt billige, lyder det fra de to kommuner.

Uden fejlene, som kommunerne erkender, lyder det reelle bud på 12,4 millioner kroner, fortæller formanden for det fælleskommunale beredskab, Norddjurs-borgmester Jan Petersen (S).

En træls sag
– Det er en træls sag, men jeg hæfter mig ved, at borgerne selv efter de nye beregninger har fået den billigste løsning, siger han.

– Vi er selvfølgeligt kede af, at det kontrolbud, vi fik udarbejdet hos eksterne konsulenter, har vist sig at have fejl. Men det ændrer altså ikke ved, at vi valgte rigtigt, da vi annullerede udbuddet og hjemtog driften, fastslår borgmesteren. <

Skriv hvad du søger