Salgsdirektør i Star Tour Stig Elling, blev ved valget i 2005 valgt til Frederiksberg Kommunalbestyrelse for Konservative. Foto: Kristian Brasen / Scanpix
Salgsdirektør i Star Tour Stig Elling, blev ved valget i 2005 valgt til Frederiksberg Kommunalbestyrelse for Konservative. Foto: Kristian Brasen / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2011

Rejsekongen blev bidt af kommunalpolitikken

Selv om det forekom håbløst i starten, er det lykkedes Stig Elling (K) at forene sit arbejde i rejsebranchen med kommunalpolitikken på Frederiksberg. Det handler om at vælge sine kampe og om at lytte til sig selv

Partibogen havde han haft i mange år – og interessen for politik endnu længere. Men med sit job som salgsdirektør i Star Tour og en arbejdsuge, der altid overskrider 37 timer, var Stig Elling bekymret for, om han mon havde tid til at være kommunalpolitiker. Alligevel tog han udfordringen op – og blev i 2005 valgt til Frederiksberg Kommunalbestyrelse for Konservative.

– Jeg kom lidt ind i det fra sidelinjen. Jeg havde talt med nogle folk om, at det jo egentlig gik meget godt på Frederiksberg, men at der var ting, vi burde kunne gøre bedre. Det førte til, at jeg blev opfordret til at stille op. Det måtte prøves af, husker Stig Elling.

Ud over udfordringen med at finde nok timer i døgnet til både jobbet som salgsdirektør i Star Tour og det politiske arbejde, var han også en smule spændt på mødet med den kommunale kultur.

– Når man kommer fra det "virkelige" liv, må man lave lidt om på sig selv. Fra vi i Star Tour overvejer at indsætte et ekstra fly til Mallorca, til vi rent faktisk gør det, er der ikke ret langt. Sådan er det ikke i en kommune, siger Stig Elling og understreger, at han hylder demokratiet, men:

– Hold op, hvor er det bureaukratisk!

Særligt den første tid var hård, husker han.

– Jeg begyndte med at læse en kæmpe stak papirer hver uge og tænkte ret hurtigt "det her går ikke". Efter et par uge ringede jeg til borgmesteren (Mads Lebech, red.) og sagde, at jeg ikke var sikker på jeg havde tid til det.

Det mente borgmesteren nu, at han havde. Men det kræver, at man vælger sine kampe med omhu. I Stig Ellings tilfælde har det betydet, at han primært koncentrerede sig om Arbejdsmarkedsudvalget, som han har været formand for, siden han blev indvalgt.

– Jeg kan godt forstå, at nogle erhvervsledere siger, at det ikke kan fungere for dem at være kommunalpolitikere. Det er faktisk mere tidskrævende end man lige regner med. Og havde jeg vidst, hvad jeg gik ind til, og ikke haft den indsigt, jeg har nu, var jeg måske ikke gået ind i det. Det havde været for omstændeligt, siger Stig Elling og supplerer:

– Jeg er ikke vant til at bruge tiden på noget, der ikke er nødvendigt.

Ellings 20 procents-regel
– Hvordan får du så karriere og politik til at passe sammen?

– Jeg rejser jo en del i kraft af mit arbejde. Og det sker selvfølgelig sommetider, at det kommer i konflikt med mine politiske møder. Derfor har jeg lavet den regel, at mit fravær højst må være på 20 procent, fortæller Stig Elling.

Det er lykkedes indtil videre. Sker det, at fraværet nærmer sig de 20 procent, har han lovet sig selv at prioritere anderledes. I det ligger også overvejelser om, hvorvidt han vil genopstille.

– Jeg synes, det er vigtigt at holde sig selv op på det. For hvis du er for meget fraværende, når du er valgt ind, så bør du ikke være der, lyder det fra Stig Elling.

Folketingsplaner blev droppet
Trods den stramme kalender havde Stig Elling efter et års tid i kommunalpolitik fået mere blod på den politiske tand. Han ville i Folketinget. Første skridt blev taget, da han i december 2006 lod sig opstille som partiets kandidat i Indre By-kredsen.

Filmen knækkede dog, da han offentligt sagde, at han ville fortsætte som salgsdirektør i Star Tour ved siden af folketingsarbejdet. For kunne man nu også det?

– En af mine gode venner sagde til mig, at jeg var ved at begå jordens største dumhed. "Du kan ikke bestride dit job og samtidig være folketingsmedlem. Folk vil ikke kunne finde ud af, hvilken kasket du har på, og din troværdighed vil ryge af sporet, og det vil gå ud over Star Tour", lød vennens kontante vurdering.

Mavefornemmelsen var efterhånden heller ikke helt god hos hovedpersonen.

– Jeg havde ikke tænkt mig godt nok om, og når jeg mærkede efter, vil jeg hellere være Mr. Charter. Og kommunalbestyrelsesmedlem, siger Stig Elling. Han trak sig derfor som folketingskandidat i august 2007.

Politik skal være mere sexet
Det bekommer egentlig også Elling bedre at være kommunalpolitiker.

– Folketingsarbejdet er endnu mere bureaukratisk, og der kan gå længe, før du ser resultaterne. På Frederiksberg ser jeg jo resultaterne tydeligt, fordi det er mit nærområde. Når vi beslutter at beholde kommunens vejtræer eller at oprette et produktionsakademi for at få de ledige hurtigere i job, er det jo noget, borgerne umiddelbart mærker.

Det ærgrer ham derfor, at kommunalpolitik af mange vælgere opfattes som støvet og kedeligt.

– Vi må gøre det mere tilgængeligt og lidt mere sexet. På Frederiksberg tiltaler vi hinanden med "hr." og "fru" – så jeg hedder "hr. udvalgsformand". Mange siger, at det er med til at give en god tone under kommunalbestyrelsesmøderne, men tiden er nok ved at være løbet fra det, mener Stig Elling.

Hvis helbredet rækker til det, medvirker han gerne til at bryde statistikken med for få seniorer i kommunalpolitik.

– Jeg bliver, så længe jeg kan og så længe jeg stadig føler, at jeg får noget ud af det. <

 

Stig Elling
Født i 1947 i Kgs. Lyngby.

Etablerede sit eget rejsebureau Fortun Rejser som 16-årig.

Har været i rejsebranchen siden, fra 1988 som salgsdirektør for Star Tour.

Medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse siden 2005 for Konservative.

Udgav i 2007 selvbiografien "Hele Sandheden", hvor han fortæller om sin turbulente opvækst.

Skriv hvad du søger