Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2011

Politikere: Procenter er ikke alt

To ud af tre politikere synes, det er svært at rekruttere til kommunalpolitik. Men under hver sjette synes, det er et problem, at kommunalbestyrelsens sammensætning ikke matcher befolkningens

Selv om det er svært at rekruttere til kommunalpolitik generelt, og bestemte grupper specifikt, opfattes det ikke som det store problem, at kommunalbestyrelsen ikke afspejler befolkningens sammensætning. Det viser en undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har gennemført blandt landets kommunalpolitikere.

64 procent oplever generelt problemer med at rekruttere til deres parti eller liste, mens 29 procent ikke har problemer. 79 procent synes ikke det er problematisk, hvis kommunalbestyrelsen divergerer fra befolkningens sammensætning, mens 14 procent synes, det er et problem.

Engagementet er det vigtigste
Natasha Enetoft (K), byrådsmedlem i Egedal, mener at gabet mellem kommunalbestyrelse og befolkning er problematisk – men, siger hun:

– Vi skal ikke rekruttere folk, fordi de passer i procenterne, men fordi de brænder for at gøre et stykke arbejde.

Flere kommuner har luftet planer om at reducere antallet af kommunalpolitikere. Men er det nu også smart, hvis man vil gøre det mere attraktivt?

– Hvis vi bliver færre byrødder, vil der være flere, der sidder i to eller tre udvalg. Det betyder, at der kun er skolelærere og pensionister tilbage. Vi må have flere medlemmer i byrådet, så flere kan nøjes med at sidde i ét udvalg, foreslår Søren Steen Andersen (V), viceborgmester i Assens.

Og så skal der gøres noget ved det image, politikere generelt har.

– Politikere er jo idioter. Det ved enhver, så hvorfor overhovedet stille op til den casting, spørger Helle Katrine Møller (R), byrådsmedlem i Furesø.

– De politiske partier skal være mere utraditionelle i deres arbejde, men der findes ingen lette løsninger, siger 2. viceborgmester i Jammerbugt, tidligere minister Ole Stavad (S). <

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført som elektronisk rundspørge i februar-marts 2011 og sendt til samtlige 2.468 byrådsmedlemmer. 625 har deltaget.

Skriv hvad du søger