Foto: JJ Kommunikation
Foto: JJ Kommunikation
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2011

Ekstra øjne redder liv i svømmehaller

Nyt kameraovervågningssystem øger sikkerheden for badegæster i kommunale svømmehaller. Systemet slår alarm hvis en person ikke har bevæget sig i 10 sekunder under vand
tekst Rudi Holm

Hvert år sker der et antal ulykker i danske svømmehaller, og meget ofte er det børn, der kommer galt af sted. Heldigvis ender ulykkerne sjældent med drukning, men det sker desværre. I perioden 2001 til 2008 havde 20 ulykker i svømmebassiner således dødelig udgang.

Et nyt elektronisk overvågningsanlæg er nu på vej ind i nogle af landets kommunale svømmehaller – et system, som bare ti sekunder efter en ulykke er indtruffet, kan alarmere svømmehallens personale. Og hurtig indgriben fra personalet er den vigtigste forudsætning for overlevelse.

– Et menneske kan aldrig nå op i nærheden af det, anlægget kan. Det betyder både, at sikkerheden bliver øget markant for vores badegæster, og at livredderne kan koncentrere sig om andre funktioner som at forhindre, at ulykker i det hele taget sker, siger halinspektør i Bagsværd Svømmehal, Kim Moldrup Abildgaard.

Bagsværd Svømmehal har som en af de første i Danmark installeret og taget overvågningsanlægget Poseidon i brug. En teknisk mulighed, som ifølge Kim Moldrup Abildgaard vil være til uvurderlig hjælp for personalet.

– Et anlæg, der reagerer allerede ti sekunder efter en badeulykke er indtruffet, er unikt. Det giver personalet muligheder, det ellers ikke har. Med en så kort responstid kan man som livredder gøre en forskel, for hvis man ikke får personen op af vandet hurtigt, er muligheden for genoplivning begrænset, siger han.

Topteknologi på alle områder
For tre år siden druknede en syv-årig dreng i en svømmehal i Videbæk ved Herning, da han var med sin skoleklasse til svømning. Men den meget omtalte ulykke i nabobyen har ikke haft indflydelse på Herning Kommunes valg af alarmanlægget Poseidon til byens nye DGI-vandkulturhus, fortæller kultur- og fritidschef Jørgen Krogh. Kulturhuset blev indviet for lidt over tre måneder siden.

– Vi ville bygge et hus til fremtiden – og det skulle ikke kun gælde udformningen. Vi ville gøre det hele vejen rundt. Derfor valgte vi den bedste teknologi på forskellige områder blandt andet på vandbehandlingsdelen og sikkerhedsdelen, siger Jørgen Krogh.

Han understreger, at overvågningsanlægget skal ses som et supplement til livredderne – ikke som en erstatning for dem.

– Men anlægget betyder jo, at livredderne også kan påtage sig en anden rolle. I stedet for blindt at sidde og stirre på bunden kan de være mere aktive i huset, siger Jørgen Krogh.

Kan ikke erstatte livreddere
Kystlivredningschef i TrygFonden Erik Bech siger, at overvågningsanlægget hverken kan eller må erstatte livredderne i hallerne.

– Den måde, hallerne i Danmark implementerer systemet på i dag, er fint, fordi det tilfører livredningen en ekstra dimension. Det må dog aldrig blive en erstatning for livreddere. I udlandet er der set eksempler på, at livreddere ved bassiner for småbørn i det fjerneste hjørne er blevet erstattet med et kameraovervågningssystem, og det er uheldigt, siger Erik Bech.

Han sammenligner systemet med de sikkerhedsforanstaltninger, der er indført i moderne biler.

– Selv om der er airbags og antiudskridningssystemer, så kræver det stadig, at der sidder en bag rattet, som kører ordentligt. Teknologien reducerer antallet af trafikdræbte, men det fjerner jo ikke risikoen for uheld.

Et system af kameraer
Det elektroniske overvågningsanlæg fungerer på den måde, at det visuelt opfanger, hvis en svømmer er gået til bunds og ligger stille på bunden. Sker det, går en kraftig alarm straks i gang, og på en skærm bliver det markeret, i hvilket bassin og helt præcist hvor i bassinet livredderen skal dykke for at finde personen.

Systemet består af et antal digitale kameraer, som er monteret dels i loftet over hvert bassin, dels under vandet i bassinets sider. Fra kameraerne sendes løbende billeder af bassinet til systemets computere, som hvert sekund undersøger, om der er personer, der er holdt op med at bevæge sig under vandet. Er der det, vil alarmen blive udløst, når personen ikke har bevæget sig i ti sekunder.

Systemet i Bagsværd dækker tre svømmebassiner og har kostet 1,7 millioner kroner.

Vigtigt signal
Poseidon er i dag installeret i 180 svømmehaller i ti lande og udmærker sig ved, at der aldrig er forekommet en drukneulykke i et anlæg, hvor det har været installeret.

Kim Moldrup Abildgaard har i forbindelse med installationen af anlægget i Bagsværd set nærmere på en række videooptagelser af de tilfælde, hvor Poseidon har forhindret potentielle drukneulykker i udlandet, og han er blevet særdeles overrasket over det, han har set.

– Jeg har arbejdet i svømmehaller i rigtig mange år, men jeg er dybt rystet over at se, hvor hurtigt det går. Jeg har set billeder af børn, der med ét daler til bunds, og elitesvømmere, der pludselig stopper med at bevæge sig, mens sidemanden svømmer videre. Det understreger vigtigheden af, at redningen sker hurtigt, og netop dét sikrer anlægget, siger han.

I Herning mener Jørgen Krogh, at alarmsystemet har en flerstrenget funktion.

– Det sender nemlig også det signal til vores borgere, at her bliver der passet godt på dem, fastslår han. <

Skriv hvad du søger