Sådan så der ud kort tid efter branden på Engelsborgskolen i Lyngby-Taarbæk, hvor to lokaler udbrændte fuldstændig. Foto: Engelsborgskolen
Sådan så der ud kort tid efter branden på Engelsborgskolen i Lyngby-Taarbæk, hvor to lokaler udbrændte fuldstændig. Foto: Engelsborgskolen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 23 / 2010

Glansbilledet der gik op i røg

Efter flere tilfælde af vandalisme og en påsat skolebrand er illusionen om "Det sker ikke her" forsvundet i Lyngby-Taarbæk. Det erkender borgmesteren, der nu vil have bedre fat i de unge og i civilsamfundet

Påsat skolebrand, en skudepisode og hærværk mod byens busser. Det er ikke just det billede, som kendetegner Lyngby-Taarbæk. Men på Kristi Himmelfarts dag i år blev Engelsborgskolen sat i brand af to tidligere elever på 17 år. En brand, der fik glansbilledet af Lyngby-Taarbæk og illusionen om "Det sker ikke her" til at gå op i røg. Nu vil borgmesteren have fat i de unge, som falder igennem systemet.

– Vi må konstatere, at vi ikke har haft godt nok fat i alle de unge. Og det er jo et problem, fordi de er sluppet igennem det, der burde være vores velfærdssamfunds system. Og det har da været lidt af en øjenåbner, siger borgmester i Lyngby-Taarbæk Søren P. Rasmussen (V).

Han erkender, at man har været nødt til at kigge på den kommunale praksis med helt nye øjne.

– Nogle af vores SSP-planer havde samlet en vis mængde støv på hylden og var nok mere fine pjecer, vi kunne udgive, end det var et reelt værktøj, vi kunne bruge. Derfor var vi nødt at se på, hvordan vi håndterer vores SSP- arbejde, og hvordan vores medarbejdere har kontakt til de unge, siger borgmesteren.

Det pæne Lyngby-Taarbæk

Kommunen har altså været nødt til at vågne op fra tornerose-drømmen om den perfekte forstad. Og for borgmesteren handler det nu om at lave en bedre forebyggende indsats hos børn og unge.

– Det er rigtig vigtigt, at børnehavepædagogen og skolelæreren reagerer, når de ser tegn hos et barn eller en ung, og ikke vælger at sige "Det er der nok nogle andre, der tager sig af". Man skal selv tage det ansvar som ansat i Lyngby-Taarbæk Kommune. Og på det punkt har vi nok været lidt for pæne tidligere. Det har igen noget at gøre med opfattelsen af "det pæne Lyngby-Taarbæk". Jeg tror, vi skal blive meget bedre til at dyrke det ansvar, siger Søren P. Rasmussen.

Dialog det vigtigste

Efter episoden med den påsatte brand på Engelsborgskolen er Lyngby-Taarbæk blevet valgt til at give erfaringer videre på konferencen "Skolen brænder!", der afholdes af Den Trygge Kommune den 9. september 2010. Her skal det stigende antal skolebrande i Danmark sættes under lup. Søren P. Rasmussen ser frem til at give sine erfaringer videre.

– Jeg mener, at dialog er noget af det vigtigste. Både med dem, som er problemet, men også internt i vores eget system. Det handler også om, at civilsamfundet tager et ansvar. At man som voksen skrider ind og hjælper de unge, når de er ude i gadebilledet og er ved at foretage sig et eller andet dumt, siger han og tilføjer,

– Det er også vigtigt, at vi er åbne over for, at vi måske ikke har fundet sandheden i vores system. Det kan godt være, at vi skal gøre tingene på en anden måde.

Søren P. Rasmussen mener samtidig ikke, at kommunerne skal give efter, når unge laver hærværk i et forsøg på at opnå noget.

– Man skal som kommune ikke sætte sig ned og vente på, at den lokale skole bliver brændt af, og så give dem, der har gjort det, det de peger på. Der har været for mange eksempler på en vi-må-gøre-noget-afmagt, hvor man har spurgt de unge, hvad de vil have. Og så lærer vi dem, at hvis de bare smadrer nok, så får de, hvad de vil have. Og det må vi ikke, siger borgmesteren.

Lukket for ombygning

Lyngby-Taarbæks borgmester er glad for sine unge borgere, og mener det handler om at guide dem gennem en svær periode af deres liv.

– Som ung handler man bare ikke altid lige rationelt. Derfor er der brug for, at vi som samfund erkender, at der hos de unge er ’lukket for ombygning’ oppe i hovedet i en periode. Det gælder jo både, når de er hjemme, og når de er ude i det offentlige rum. Derfor er det vigtigt, at de er omgivet af nogle voksne, som tager fat i dem, hvis de er på afveje, siger Søren P. Rasmussen og tilføjer:

– Jeg håber, at vi med deltagelse i konferencen kan inspirere hinanden og få en debat på nationalt plan. Det er vigtigt, at kommunerne trækker i samme retning, at vi ikke eksporterer problemer til hinanden, og at vi går sammen og får vidensdeling. For det her handler ikke om lette her-og-nu-løsninger, slutter han. <

Skriv hvad du søger