Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2010

Leder: Når røgen har lagt sig

tekst KL

To aktuelle mediesager fra Brønderslev og Sønderborg Kommuner om familier, hvor der er foregået vanrøgt af børn, har i den seneste tid været på alles læber. De to kommuner klandres for ikke at gøre det godt nok, for ikke at sætte tidligt nok ind og for at overhøre advarsler fra familiernes nære omgivelser.

Sagen fra Brønderslev drejer sig konkret om en tilflytterfamilie, som forinden har været i søgelyset i flere tidligere bopælskommuner. Ordet nomadefamilier er i den anledning godt på vej til at blive optaget som ny glose i det danske sprog.

Det var bestemt ikke noget kønt syn, som rullede hen over skærmene i de to sager. Men realiteten er, at rollelisten i mediesager af denne karakter som regel er fastlagt på forhånd med kommunen som skurken, og drejebogen følger et kendt mønster. Socialministeren var da også hurtigt på pletten med at forlange redegørelser, oppositionen krævede handling, og medarbejdere ved højere læreranstalter havde kronede dage i biroller som eksperter, der udtalte sig ud fra foreliggende, men mangelfulde oplysninger.

Nu venter vi så på konklusionerne fra den Sociale Ankestyrelse, som er ved at gennemgå sagerne for at finde ud af, hvad de to sager handler om, hvordan de er opstået og om der er sket fejl i kommunernes håndtering af sagerne.

Regeringen og KL har aftalt en arbejdsdeling, hvor kommunerne tydeligt står på mål i sager om eventuelle svigt på deres banehalvdel. Kommunerne har en klar fælles interesse i at leve op til den del af aftalen. Kun herved kan vi have en tilsvarende klar forventning til, at ministrene lever op til deres del af aftalen. Først og fremmest på den måde, at de trods et stort pres fra medier, organisationer og Folketinget har is i maven og ikke forfalder til automatreaktioner eller giver efter for pres for lovgivning ud fra enkeltsager.

Barnets reform er på vej gennem Folketinget, og socialministeren har meldt ud, at der ikke er behov for yderligere nye regler. Det er KL enig med socialministeren i. KL vil på sin side sammen med en række kommuner undersøge, om der på basis af de to konkrete sager er problemstillinger, der går på tværs af kommunerne, og om der er brug for initiativer i egne rækker. For det er hævet over enhver tvivl, at det er kommunernes ansvar, at udsatte børn får hjælp i tide. <

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Leder: Når røgen har lagt sig Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger