Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2010

Leder: Formandens budskab

tekst KL

Den internationale økonomiske krise har allerede ramt kommunernes økonomi. Men ikke nok med det. Den går ikke væk – den sætter tværtimod rammerne for hele den kommende valgperiode.

Et offentligt budgetunderskud på 100 milliarder kroner er historisk. Regeringen er nødt til at lægge en strategi for genopretning af dansk økonomi.

Det kan ske på tre måder: For det første besparelser i de offentlige udgifter. For det andet øgede indtægter via skatterne. For det tredje en større produktion gennem et øget arbejdskraftudbud. Den sidste løsning forudsætter reformer både i forhold til arbejdsmarkedet og i forhold til velfærdsydelser på overførselsområdet.

Det var de rammer, KL’s formand trak op på topmødet i sidste uge i Aalborg.

Budskabet til kommunerne er klart. Vi får stramme økonomiske vilkår de næste år, uanset hvilke løsninger regeringen vælger. I den situation er det bedst at være på forkant. Hvis der skal skabes et sundt økonomisk fundament for den kommende valgperiode, skal det lægges allerede nu i starten af perioden. Hvis man venter, bliver udfordringerne kun større, og de lette løsninger forsvinder.

Budskabet til regeringen var også klart. Det er langt fra tilstrækkeligt kun at operere med begrænsninger i de offentlige udgifter. De økonomiske problemer er så store, at man skal anvende alle redskaber i værktøjskassen. Budskabet var også, at regeringen må tage medansvar for at afstemme befolkningens forventninger om offentlig service til de økonomiske realiteter.

Vi går nemlig ikke en periode i møde, hvor kommunerne har mulighed for at øge den offentlige service – tværtimod. Hvis ikke det kan siges højt, bør det i det mindste siges klart.

Når man siger a, må man også sige b. <

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Leder: Formandens budskab Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger