Michael Ziegler er den politiker, der har øget sin popularitet blandt vælgerne mest
Michael Ziegler er den politiker, der har øget sin popularitet blandt vælgerne mest
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2010

Stemmeslugerne på top-100

Hvis kommunalvalget var en tilfredshedsundersøgelse, så kunne Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup, prale af at have gjort det allerbedst. Han har forbedret sit personlige stemmetal med godt 23 procent siden sidste valg
tekst Sidsel Boye

Et godt personligt stemmetal ved kommunalvalget er ikke noget, man lægger bag sig, når valget er overstået, og konstitueringen er gennemført. Det ligger der som en slags kapital, den enkelte politiker kan trække pondus, politisk gennemslagskraft og sikkerhed ud af igennem hele perioden.

Betragtet på den måde er borgmesteren i Høje Taastrup Michael Ziegler den politiker, der uden sammenligning har været dygtigst til at polstre sig til de kommende fire år i kommunalpolitik. Blandet de 100 mest stemmetunge kommunalpolitikere er han den, der i den forløbne periode har øget sin popularitet blandt vælgerne mest. Nemlig med godt 23 procent. Til sammenligning har tre stemmeslugere som Erik Flyvholm (V), Lemvig, Jan Trøjborg (S), Horsens, og Kurt Hockerup (K), Vallensbæk mistet henholdsvis 19, 14 og 11 procent.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat, Sine Agerholm i Holbæk Kommune, har også fået et ordentligt skulderklap med til de kommende fire år. Hun starter en ny valgperiode med en fremgang i stemmeandel på 18 procent og er dermed nummer to på top-100. På denne liste finder man også Bornholms nye borgmester Winni Grosbøll (S), som til sin glæde og overraskelse har forbedret sin politiske form med godt 16 procent på sine første fire år.

– Jeg var meget usikker på, hvordan jeg ville blive placeret ved valget. Jeg er ret ny og meget forskellig fra den tidligere borgmester Thomas Thors (S). Jeg er ung og kvinde, og jeg var usikker på, om folk ville synes, at jeg som mor til tre små børn i alderen fra tre til otte var den rigtige person. Der var andre kandidater til borgmesterposten, der passede bedre ind i den typiske borgmesterprofil, siger Winni Grosbøll.

stemmer giver selvtillid
Når man kigger på den endelige opgørelse over valgresultaterne for de 100 største stemmeslugere i kommunalpolitik, er der endnu en disciplin, man som politiker kan score i. Bornholms Winni Grosbøll og Viborgs Karin Gaardsted (S) har begge øget deres personlige stemmetal imponerende med mere end 2770 procent, og det har en stor betydning for begge.

– Stemmetallet betyder rigtig meget for mig, og måske mere end jeg først troede. Det styrker motivationen til at fortsætte i politik, og det giver et sikkerhedsnet og en tro på, at man er på rette vej, siger Karin Gaardsted, der blev Viborgs største stemmesluger.

Hun har i øvrigt valgt at sige sit civile job op og i stedet koncentre sig om jobbet som viceborgmester og udvalgsformand.

Winni Grosbøll deler hendes opfattelse:

– Det personlige stemmetal giver pondus i politisk sammenhæng. Det har stor betydning, om man har fået en markant opbakning, eller den har været mere valen. <

Stemmeslugernes top 20

Udvikling i personlig stemmeandel:

Borgmester (BM), Michael Ziegler (K),

Høje-Taastrup: 23 procentpoint (pp)

Sine Agerholm (S) Holbæk: 18 pp

BM Ole Bondo Christensen (S) Furesø: 16 pp

BM Winni Grosbøll (S) Bornholm: 16 pp

Morten Egeskov (V) Odsherred: 16 pp

Steen Colberg Jensen (V) Bornholm: 16 pp

Susanne Sander (S) Hjørring: 15 pp

BM Lauge Larsen (S) Mors: 15 pp

BM Marie Stærke (S) Køge: 15 pp

BM Jørn Pedersen (V) Kolding: 14 pp

BM Jørgen Glenthøj (K) Frederiksberg: 14 pp

Karin Gaardsted (S) Viborg: 13 pp

BM Kirsten Bille (SF) Syddjurs: 13 pp

BM Steen Vindum (V) Silkeborg: 12 pp

BM H. C. Østerby (S) Holstebro: 12 pp

BM Kirsten Jensen (S) Hillerød: 11 pp

BM Morten Slotved (K) Hørsholm: 11 pp

BM Erik Nørreby (V) Fanø: 11 pp

Torben Hansen (SF) Lolland: 10 pp

Peter Therkildsen (V) Morsø: 10 pp


Sådan gjorde vi
De 100 største kommunale stemmeslugere (alle med over 11 procent af de gyldige stemmer i deres kommune) fordeler sig med 16 kvinder og 84 mænd fra 78 kommuner. Deraf ni "debutanter". Den enkelte politikers valgsucces er her målt i udviklingen af stemmeandel fra 2005 til 2009 og i udviklingen i den enkelte politikers personlige stemmetal.

Skriv hvad du søger