John Brædder (Lokal), nyvalgt borgmester i Guldborgsund Kommune. Foto: Søren Madsen
John Brædder (Lokal), nyvalgt borgmester i Guldborgsund Kommune. Foto: Søren Madsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2010

Da Guldborgsund blev borgerlig

Ved valget mistede Socialdemokraterne i Guldborgsund Kommune borgmesterposten gennem 32 år. Nu styres kommunen af den borgerlige lokallistemand John Brædder

4. januar, Guldborgsund Rådhus, kantinen. Rundt om bordet sidder 12 mennesker. Kommunaldirektøren, to fra administrationen og de ni medlemmer af økonomiudvalget.

– Velbekomme, siger den nye borgmester John Brædder, da han sætter sig på den tolvte plads for enden af det lange bord.

Det er første dag på jobbet for ham, og årets første økonomiudvalgsmøde er netop overstået. Der er stadig lidt bitre miner efter valget, men det er intet lidt velvilje og humor ikke kan ordne.

Han har derfor sovet roligt i nat. Den nye borgmester er vant til pressede situationer fra erhvervslivet og landbruget hjemme på hans gård. Mødets dagsorden var dog forberedt og gennemgået tre gange, for at mødet skulle gå glat. Nu er økonomiudvalgsmødet imidlertid vel overstået, og det er tid til frokost i fællesskab. Til højre for John Brædder sidder borgmesteren gennem 32 år Kaj Petersen fra Socialdemokraterne, samt to SF’ere i en gruppe. Ingen af dem er tilfredse med den nye konstitution. De tabte, og John Brædder vandt med støtte fra V, K, DF og Borgernes Liste. Til den venstre side sidder den nye borgmesters støtter og småsnakker over det kolde måltid.

Nyt interiør på rådhuset
Frokosten er overstået, og forsamlingen skilles. John Brædder bevæger sig ned gennem rådhusets smalle gange. Bygningen er tidligere amtsrådhus, men blev samlingspunkt for kommunen efter strukturreformen.

– Hej. Godt nytår, hilser borgmesteren på forbipasserende og nikker. Målet er at få trykket hænder med alle rådhusets 320 ansatte, inden den første uge er omme. De skal føle nærhed og vide, at de altid kan skrive eller ringe.

– Jeg vil afmystificere det at være borgmester. Jeg vil også helst gå med åbenstående skjorte og ikke slips for at signalere, at det skal være en afslappet arbejdsplads. Slips er til særlige lejligheder, forklarer borgmesteren.

Mange ting er velovervejede og planlagt, for at den næste periode skal fungere for alle.

Borgmesteren når kontoret. Der står stadig Kaj Petersen skrevet med rødt på dørskiltet. Det skal ned, sammen med en række billeder på kontorets vægge. John Brædder sætter sig i den nye stol.

– Jeg var her halv otte i morges, før de fleste andre mødte. Jeg sad lidt i stolen og kiggede rundt på billederne, og så hvad der skal ændres. Der skal nogle andre friske billeder ind på kontoret, og min familie skal stå her på bordet i en ramme.

Familien består af kæresten Mette og tre børn, som alle bor hjemme på gården. En af folkene på Grængegården må nu overtage arbejdet med 400 hektare plante- og svineavl samt halm til energiproduktion.

Fra kontorets vinduer kan man se folk komme og gå fra parkeringspladsen. Det er intet oliefyr i borgmesterens Nissan, som skal skrabes fri for is hver morgen den næste tid. Derudover skal John Brædder vænne sig til en 20 minutters tur på arbejdet sammenlignet med de sekunder, det tog at gå over til kontoret på hans egen gård derhjemme før valget.

Sekretæren banker på og kigger ind med en meddelelse. Han skal vænne sig til at have en personlig hjælper til alt. Det er en stor forandring for manden, der har været selvstændigt erhvervsdrivende siden han var 23.

En ny chef i førersædet
Ib Østergaard Rasmussen stikker hovedet ind ad døren. Han har fire års jubilæum som kommunaldirektør om nogle dage og kender stedet.

– Du har god tid, de venter dig først på gang A om en halv time, siger han.

– Hvor er gang A?, svarer John Brædder fra sin plads i stolen.

De joker begge med nybegynderens stedforvirring, mens kommunaldirektøren starter rundvisningen af rådhuset. De befinder sig på gang A, men turen starter i informationen, fortsætter til postkontoret og går tilbage til gang A igen, hvor de to herrers kontorer ligger. John Brædder hilser pænt på ansatte i de forskellige direktionskontorer. Han starter som regel samtalen med et håndtryk og det efterfølgende spørgsmål:

– Hvad er så dine opgaver og målsætning for den kommende tid?

Alle forklarer ivrigt chefen om deres arbejde, og samtidigt kæmper de for en skjult dagsorden i samtalen: Måske kan den nye borgmester blive ambassadør for en ny forening, måske kan han afsætte nogle flere penge til et nyt og interessant projekt i kommunen og så videre. Borgmesteren lytter tålmodigt til alle. Turisme og erhvervsdelen er særligt interessant den kommende tid, når Femernbroens opførelse starter om nogle år.

Ambitionen hos den nye borgmester er, at alle skal være stolte af Guldborgsund Kommune. Der skal skabes job, erhverv, bed & breakfast og nye transportmuligheder for turister og arbejdere, som bliver tiltrukket, når broen gør forbindelsen til Tyskland bedre, og mens byggeriet står på og udgør Europas største arbejdsplads. Ingen skal sige, at Guldborgsund er en udkantskommune.

– Jeg bliver så fortørnet, når folk kalder det her et udkantsområde. Kommunen er nærmere verdens navle set i forhold til København, Berlin og Hamborg, mener han.

Broen bliver en stor indtægtskilde for området, og forberedelserne skal starte nu, for, at kommunen er forberedt på den højkonjunktur, opførelsen af broen vil føre med sig.

Efter halvanden time, er den lille delegation nået halvt ned ad gang A. Besøgene kommer til at tage resten af eftermiddagen.

I aften skal John Brædder holde foredrag i den lokale Rotary klub. Der er tradition for, at den nye borgmester besøger klubben. Det interessante i år er, at borgmesteren selv er medlem, hvilket ikke har været tilfældet for de to forrige borgmestre. Det bliver en lang dag, men politik skal være sjovt, mener den nye borgmester. Det er det nødt til at være, når det vil fylde de fleste af hans vågne timer de næste mange år, hvor valgløfterne skal opfyldes. Løfter er der også blevet givet til familien, som er blevet lovet, at de vil se ham minimum to aftener om ugen og ikke mindst til den årligt planlagte skiferie i uge syv. <

Blå bog
Borgmester i Guldborgsund Kommune og formand for lokallisten Nyt Guldborgssund. Landmand af profession og driver en virksomhed med udlejning og erhverv. Bor på Grængegården med kæresten Mette, som er socialpædagog og derudover hans tre børn. Havde 110 venner på Facebook før valget og har i dag 146. Går op i at opdatere sin egen hjemmeside jævnligt.

Lokallisten i syd
Nyt Guldborgsund har eksisteret i 12 år, men hed førhen Nyt Nykøbing. I 2008 blev John Brædder ved en urafstemning valgt som borgmesterkandidat for listen og vippede ved valget kommunens borgmester gennem 32 år, Kaj Petersen (S), af pinden. Han er dermed en af Danmarks tre lokalliste-borgmestre fra denne måned af og har været med i politik i otte år.

Skriv hvad du søger