Arne Lægaard (V), tidligere borgmester i Holstebro. Foto: Tommy Kofoed / Polfoto
Arne Lægaard (V), tidligere borgmester i Holstebro. Foto: Tommy Kofoed / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2010

Genvalgt i 48 timer

Arne Lægaard (V) genvandt borgmesterposten i Holstebro, hvor konstitueringen faldt på plads på valgnatten – eller det troede han, indtil han fik en opringning fra konen

I forstaden Mejrup lidt udenfor Holstebro slår en borgmesterfrue over på TV/MIDT-VEST. Her ser hun John Thorsø (K) proklamere, at han er den nye borgmester. Hun lægger fjernbetjeningen og tager telefonen. Arne Lægaard (V) har intet hørt. Det skal blive hustruen, der fortæller ham, at otte år på posten som førstemand i Holstebro er passé.

– Det var lidt specielt. Jeg havde konstitueret mig med K og DF på valgnatten. Vi havde en underskrevet aftale, men 48 timer senere går K på TV/MIDT-VEST og fortæller, at nu er der en ny borgmester. De fortæller ikke mig noget som helst, de går bare på skærmen, fortæller Lægaard.

Det er med støtte fra partierne S, SF og R, at Thorsø nu kan kalde sig borgmester.

– Jeg er skuffet over, at de ikke holder aftalen. Hvis man havde forhandlet sig frem til det på valgnatten, eller K havde meldt ud, jamen så ville der sådan set have været reel forhandling. Og det ser vi jo mange steder på kryds og tværs. Men når først der er en aftale, og man så bryder den for at blive borgmester og ikke ret meget andet, så begynder det at blive svært, siger Lægaard.

Tre uger – tre borgmestre
Den 7. december skifter flertallet imidlertid igen. DF, S, SF og V er gået sammen og udpeger Socialdemokraten H. C. Østerby som ny borgmester. Ved det endelige konstitueringsmøde bakker et samlet byråd op.

– Der har været lagt kolossalt pres på mig og H. C. Østerby fra alle sider om, at det her skulle vi lave om. Henvendelserne fra borgere og erhvervsliv drejer sig om, at vi ikke skal kriges i byrådet i fire år, men samle os. Kommunalpolitik handler jo om at få tingene til at fungere. Nu har vi et byråd uden et sammentømret flertal, derfor bliver vi nødt til at trække i arbejdstøjet alle sammen, siger den 55-årige bankuddannede politiker.

Lægaard bliver 2. viceborgmester og skal, udover at være medlem af økonomi- og kulturudvalg, bestride posten som bestyrelsesformand for Vestforsyning og sidde i andre mindre bestyrelser.

– Nu må vi se, hvor meget job jeg har i det her. Jeg har også et job, der står ledig i banken, men det er jo lidt svært at bestride et job, hvis man skal være væk til møder to – tre dage om ugen. Og med de poster jeg har nu, så kan vi godt få smør på brødet. Jeg kunne godt tænke mig at komme med i nogle flere bestyrelser, siger han.

Sygehuset spændte ben
Ifølge Lægaard skal forklaringen på de mange borgmestres afgang findes i kommunalreformen. De borgere, der ikke er tilfredse med udfaldet af reformen, råber højt og kræver systemskifte. Men i Holstebro har særligt debatten om placeringen af et storsygehus haft stor indvirkning på, at Venstre går tilbage med 30 procent.

– Jeg synes, at det er lidt besynderligt, at der er så mange borgmestre, der er gået af denne her gang. Sygehusdebatten har kostet mange Venstre-stemmer her og i nabokommunerne Struer og Lemvig, fordi Lars Løkke har meldt ud, at det skal flyttes til Herning det hele. En protestliste fik jo 48 procent af stemmerne ved regionrådsvalget i Holstebro siger Lægaard, der trods partiets tilbagegang har høstet en tredjedel flere personlige stemmer. <

Skriv hvad du søger