Per Tærsbøl (K), tidligere borgmester i Helsingør Kommune. Foto: Peter Hove Olesen / Polfoto
Per Tærsbøl (K), tidligere borgmester i Helsingør Kommune. Foto: Peter Hove Olesen / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2010

Faldet i ryggen

Per Tærsbøl (K) har været med i kommunalpolitik siden 1974, men aldrig før har han set politikere bryde underskrevne aftaler. Han efterlyser nu en ændring i vedtægterne

Der var en mærkelig stemning på Helsingør Rådhus. I dagene op til det konstituerende møde blev den genvalgte borgmester Per Tærsbøl (K) mødt med flakkende blikke.

– Jeg havde en anelse om, at noget var i gærde. Folk, der ikke så én lige i øjnene og snakkede om alt muligt andet. Det har man rimelig næse for, når man har været i politik i 36 år, som jeg har.

Og noget var under opsejling. Lige inden det konstituerende møde kommer venstre-manden Johannes Hecht-Nielsen hen og præsenterer sig som Judas. Tærsbøl var godt klar over, hvad det betød. Venstre-manden havde med S, SF og Enh. bag sig kuppet borgmesterposten og sprunget fra den aftale, som med lokallisten Lokaldemokraternes mandat, netop gav de borgerlige og Tærsbøl fire år mere.

– Så tænkte jeg: "Jamen, nå – det var så det", siger Tærsbøl, der har været kommunes ansigt udadtil siden 1994.

– Det var ligesom en militæropperation, det kom med præcision. Jeg ville sgu hellere have haft, at der havde været et flertal bestående udelukkende af S, SF og Enhl. Det havde jo været helt legalt. Men når det er en af ens egne, der gør det, og så to minutter inden. Jeg blev tosset – ikke sur eller bitter – men tosset. Jeg mener, at når man har en skriftlig aftale, så holder man den, men nu er der ikke andet at gøre end at komme derudaf, forklarer ex-borgmesteren.

Politikerlede
Han efterlyser en ændring i lovgivningen.

– Man skal nok lave lidt om på styrelsesvedtægterne, for det jeg har mødt mest, også fra modstandere, er, at folk siger: "Nu gider vi ikke stemme mere, når politikerne ikke kan holde deres aftaler." Jeg synes ikke, at det er særligt flatterende for demokratiet.

Ifølge den 69-årige politiker og isenkræmmer gør politikerleden det også sværere at finde kandidater, der gider stille op. En opgave der i forvejen ikke er let.

Kandidaten, der skal efterfølge Tærsbøl, er dog fundet, og generationsskiftet er i fuld gang. Malene Carmel, der er valgt for tredje gang, sidder i økonomiudvalget og er samtidig 2. viceborgmester og formand for kulturudvalget.

- Det har hele tiden været klart, at det er Malene Carmel, der skal være min afløser. Jeg vil selvfølgelig hjælpe og forsøge ikke at blande mig for meget, siger Tærsbøl.

– Jeg har det godt med at slås, og nu er det her sket, og så er det bare med at komme op på hesten og være en ordentlig opposition. Jeg tager de sager, der er, og jeg glæder mig til, at det er lidt mere uforpligtende.

Tærsbøl vil ikke sidde og trille tommelfingre, og et headhunterfirma har da også meldt sig på banen.

– Så sagde jeg: "Er du tosset mand, jeg er 69!". Men så sagde han: "Jamen, det kunne da godt være, at der var et eller andet.". <

Skriv hvad du søger