Kaj Petersen (S), tidligere borgmester i Guldborgsund Kommune. Foto: Per Rasmussen / Polfoto
Kaj Petersen (S), tidligere borgmester i Guldborgsund Kommune. Foto: Per Rasmussen / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2010

Borgmester 1977-2010

Danmarks længst siddende borgmester, socialdemokraten Kaj Petersen fra Guldborgsund, blev væltet af John Brædder (Lokal) og slutter karrieren, som den startede – nemlig som menigt medlem

Efter 33-år som borgmester er den 67-årige Kaj Petersen (S) fra Guldborgsund rykket ud af borgmesterkontoret. Ind er rykket John Brædder fra Guldborgsundlisten. Da stemmerne tikkede ind på valgaftenen, erkendte Kaj Petersen sin skæbne.

– Det er underligt at skulle sige farvel, men hvis man ikke er forberedt på det som politiker, så bliver man meget skuffet. Man har lov at blive skuffet, men man skal bare være forberedt på, at man ikke skal regne med noget i politik, siger han om afgangen.

Han er uddannet bankfuldmægtig og har været 40 år i kommunalpolitik. Borgmester siden 15. marts 1977. Først i Sakskøbing Byråd og derefter i Guldborgsund.

Seks i én
Guldborgsund Kommune består af Nykøbing Falster, Nysted Kommune, Nørre-Alslev, Sakskøbing, Stubbekøbing, og Sydfalster Kommuner.

– Det har været en stor opgave at lægge seks kommuner sammen, og den opgave gad jeg godt have kørt lidt endnu, siger Kaj Petersen, der ikke genopstiller i 2013.

– Så er jeg 71 år, og så har man udtjent sin værnepligt. Mange sammenlægningsborgmestre er røget. Og det er jo lidt mærkeligt, at vi får skylden for den harmonisering, der er sket mellem kommunerne. Sådan er det nogle gange. Hvis vi tager noget fra folk, så skriver de læserbreve, og dem vi giver bedre vilkår, de holder deres mund. Og når du lægger flere kommuner sammen, har der jo ikke været ens service.

Hemmeligheden
Ifølge Kaj Petersen beror hans succes på, at den tidligere Sakskøbing Kommune på flere områder var en foregangskommune.

– Vi har udviklet kommunen godt, og det har borgerne kvitteret for ved at stemme på mig. Og så er vi en egn, hvor der er en vis tradition for socialdemokratiske vælgere.

Kaj Petersens sidste gerning som borgmester var nytårsaftensdag, som formand for beredskabskommissionen, at tage ud på den lokale Falck-station og holde den årlige nytårstale. <

Skriv hvad du søger