Vindmølleeventyret Vestas begyndte i Ringkøbing-Skjern. Her sidder Venstre tungt på magten. Foto: Knud Erik Christensen
Vindmølleeventyret Vestas begyndte i Ringkøbing-Skjern. Her sidder Venstre tungt på magten. Foto: Knud Erik Christensen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 30 / 2009

Valganalyse: De urørlige og det sikre comeback

De unge borgmestre i Herning og Århus er sikre på at sidde i stolen efter valget, og i Ringkøbing-Skjern er en tidligere borgmester sikker på et comeback, men så enkelt er det ikke overalt
tekst Tom Ekeroth

Favrskov: Venstre har 11 pladser og borgmesterposten. Derudover har Konservative tre og Dansk Folkeparti en mod ni socialdemokrater, en radikal og to SF’ere. Anders G. Christensen, der var borgmester i Hadsten, har lidt mandatoverskud at tære på og en synlig borgmestereffekt. Favrskov forbliver formodentlig Venstre-styret. Kommunalbestyrelsen har i øvrigt en interessant erhvervssammensætning: To læger, to kriminalassistenter, seks lærere og fem medlemmer med lederjob.

Hedensted: Det bliver et tæt løb i Hedensted mellem Venstre og Socialdemokraterne. Borgmester bliver enten den nuværende Jørn Juhl Nielsen (S) eller Kirsten Terkilsen (V). Hedensted er en sammenlægning af de ”digitale kommuner”: Hedensted, Juelsminde, Tørring-Uldum.  Jørn Juhl Nielsen var borgmester i Hedensted fra 1998, Kirsten Terkilsen i Tørring-Uldum fra 2002. De to store partier har hver 11 pladser ud af de 27. SF er ikke repræsenteret.  En af Dansk Folkepartis stærke politikere Hans Chr. Skibby sidder her i en gruppe på to. Konservative, Kristendemokraterne og Lokallisten har hver en plads.

Herning: Venstre med Lars Krarup som borgmester er urørlig. 20 ud af 31 pladser har partiet, og selv om Herning i perioden "90 til 98" var socialdemokratisk med Hilmar Sølund som borgmester, så er der ingen chance for comeback. Socialdemokraterne har fire pladser. I Herning er Kristendemokraterne repræsenteret med to pladser og Det Radikale Venstre med tre. Her sidder den markante radikale mf’er Johs. Poulsen.

Skriv hvad du søger