Stina Willumsen (SF) spidskandidat i Odense Kommune
Stina Willumsen (SF) spidskandidat i Odense Kommune
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 30 / 2009

Min valgkamp: Naturligt at gå efter borgmesterposten

"Min valgkamp" er en klumme, der sætter fokus på lokale politikeres personlige valgkamp op til selve valget. Denne gang fortæller Stina Willumsen (SF) om, hvordan det er at være ung kvinde i kommunalpolitik og spidskandidat til borgmesterposten i Odense

– Stina Willumsen, du har været byrådsmedlem i otte år, hvorfor melder du dig som borgmester nu?

– Det parti, der vinder valget, får borgmesterposten, og SF går selvfølgelig efter at vinde. Derfor er det helt naturligt for mig, at jeg er borgmesterkandidat. Alt andet er da uambitiøst.

– Hvordan har du det med at være ung og kvinde i politik?

– Nu har jeg jo ikke prøvet, hvordan det er at være en gammel mand i politik, men jeg tror, at man bliver mødt med forskellige forventninger. Da jeg blev valgt første gang, sagde en mandlig politiker, at "nu får vi da noget kønt at kigge på." Jeg kan love for, at det blev en mission for mig at bevise, at jeg var dygtigere end ham, og ikke bare én, man kigger på. Ved det efterfølgende valg røg han i øvrigt ud. Jeg firedoblede mit personlige stemmetal. Men det er heldigvis de færreste mænd, der ser sådan på kvinder.

– Stiller du op til borgmesterstolen, fordi der ikke er udsigt til ministerposter de næste par år?

– Nej. Jeg elsker kommunalpolitik. Det vigtigste i mit liv er min familie, mine venner og mit arbejde, altså de dagligdags ting, og det er også de ting, kommunalpolitik handler om.

– Hvad er dit stærkeste kort i valgkampen?

– Det er vores politik. I en tid med økonomisk krise og en nedslidt offentlig sektor er der brug for nogle reelle forandringer, og dem ved folk, at SF kan levere.

– Hvor store er dine chancer for at blive valgt ind, hvis du selv skal spå?

– De burde være gode. Ved sidste valg fik jeg tredjeflest stemmer. Men jeg har for længst lært, at man aldrig skal føle sig for sikker i politik. Der skal knokles for hver eneste stemme.

– Hvem eller hvad er din største støtte ved den kommende valgkamp?

– Min kampagneleder Sanne Schroll. Hun holder styr på alt, og uden hende var jeg gået ned med stress for længst. Og min kæreste Tue. Hver gang, jeg har forberedt et politisk udspil, og selv synes, det er lige i øjet, stiller han altid de svære spørgsmål og kan se, hvor det kan blive endnu bedre. Han hæver simpelthen overliggeren for mig ved hele tiden at udfordre, og det er fantastisk inspirerende.

Apropos overliggeren, hvordan får du energi til din valgkamp?

– Jeg løber og styrketræner tre gange om ugen, og ellers henter jeg min energi i gode oplevelser med andre mennesker, og derfor elsker jeg også at se fodbold. Når OB scorer, forsvinder alle bekymringer i de få sekunder. Alt er ren lykke, og man deler den oplevelse med tusindvis af andre mennesker. Det er da fantastisk.

– Hvad er det første, du har tænkt dig at gøre, hvis du får et tilfredsstillende valg?

– Sætte mig ned og drikke et stort glas vin sammen med nogle mennesker, jeg godt kan lide.

– Hvornår er du tilfreds med dit arbejde?

– Når jeg møder de mennesker, der har fået gavn af det. Du møder borgerne hver dag, og de skal nok fortælle dig, om det, du har gjort, er godt eller skidt. Den kontante afregning, den elsker jeg. <

Skriv hvad du søger