Valgforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet påpeger, at både S og SF opstiller en række kendte landspolitikere ved KV09. Foto: Rikke Madsen / Polfoto
Valgforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet påpeger, at både S og SF opstiller en række kendte landspolitikere ved KV09. Foto: Rikke Madsen / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 30 / 2009

Kendisser vinder mediedækningen i valgkampen

Tidligere folketingspolitikere har medvind i de landsdækkende medier, når de stiller op lokalt. Det er denne gang til fordel for Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, spår eksperter

af Kirstine Petersen I kpt@kl.dk I

Det er klogt at flytte ud af Christiansborg og ind på et kommunalt rådhus, hvis man sidder i et oppositionsparti. Nicolai Wammen og Ritt Bjerregaard gjorde det, og flere folketingspolitikere fra S og DF synes at følge strategien ved det kommende valg. Det kan give fordele for kandidaterne, mener Hans Mortensen, der er forfatter og politisk journalist på Weekendavisen.

– Der er noget, der tyder på, at det har en effekt at være et kendt ansigt, når man stiller op til kommunalvalget. De seneste eksempler på politikere, der har taget springet, har gjort det godt, og der er noget sensationseffekt ved, at et folketingsmedlem stiller op, forklarer Hans Mortensen, der mener, at de landsdækkende medier derfor følger de tidligere folketingspolitikere ud i kommunerne.

Ved sidste valg stillede Socialdemokraterne med flere gamle landskendinge, og den taktik synes at holde stik ved valget i november. Dansk Folkeparti følger trop i år, og her stiller knapt halvdelen af partiets folketingsmedlemmer op til kommunalvalget.

Det er en stigning, og bestemt ikke en tilfældighed, mener professor i Statskundskab Ulrik Kjær.

behov for oprustning

– Dansk Folkeparti klarer sig kun halvt så godt til kommunalvalgene, som de gør på landsplan, så der er noget at arbejde med for partiet. En af måderne er at opruste stærkt kandidatmæssigt, som de gør ved det kommende valg, for at få nogle lokale bastioner, siger professoren, der tror på, at kandidaterne vil spille på erfaring og tidligere succeser ved valg.

Mediedækningen er dog ikke kun en fordel for selve partiet, mener Hans Mortensen. De enkelte kandidater har nemlig personlige fordele i valgkampen, hvor de ikke overraskende kan udnytte deres baggrund i landspolitik til at fortsætte karrieren.

– Der er rigtigt mange kendte socialdemokrater, der forsøger sig i kommunalpolitik nu. Deres fælles kendetegn er, at de kommer fra det, man kalder mellemgenerationen af Socialdemokraterne – det er dem, der kom til mellem Nyrup, Lykketoft, Auken og Ritt-generationen og så den nye generation. De kan se, at der er lang vej til regeringsmagten, og når S får magten, bliver det måske ikke lige dem, der får en ministerpost, forklarer Hans Mortensen, der nævner Jan Petersen (S) og Frank Jensen (S) som eksempler på strømningen.

For mellemgenerationen er en borgmesterpost derfor en kærkommen mulighed for en magtfuld position i de nye storkommuner, og medierne dækker gerne kandidaternes vej fra Christiansborgs porte og ind i et lokalt rådhus.

Den samme iver efter en borgmesterpost er næppe gældende for størstedelen af folketingsmedlemmerne i Venstre eller Det Konservative Folkeparti.

– Der er nogle andre karrieremuligheder i et regeringsparti. Der går man stadig og drømmer lidt ministerdrømme, og regeringspartierne har derfor svært ved at rekruttere folk, som vi ser det i København ved dette valg for eksempel, slutter Hans Mortensen.

Derfor må de lokale kandidater i V og K klare sig med lokalpressen, mens S og DF i højere grad kan nyde godt af landspressens dækning og derfor en større opmærksomhed fra vælgerne, ifølge de to eksperter. <

Partiernes regler om dobbeltmandater

Venstre har ingen regler om dobbeltmandater.

Socialdemokraterne tillader ikke dobbeltmandater, med mindre partistyrelsen dispenserer for det.

Dansk Folkeparti tillader dobbeltmandater. Partiet har aldrig haft en borgmesterpost, men hvis det skulle ske, at et folketingsmedlem bliver valgt som borgmester, mener pressechef Søren Søndergaard, at vedkommende bør nedlægge sin plads i Folketinget. Indtil videre er kravet blot, at man skal have tid til de poster, man sidder på. >

Det Konservative Folkeparti tillader dobbeltmandater, og deres medlemmer kan derfor sidde i regionsråd, kommunalbestyrelse og i Folketinget samtidig, men partiet påpeger, at det er tæt på umuligt, hvis man skal have sin forventede daglige gang i Folketinget.

Socialistisk Folkeparti tillader ikke dobbeltmandater, men en kandidat kan godt sidde i regionsråd og i en kommunalbestyrelse samtidigt.

Det Radikale Venstre har ingen regler på området endnu. Det har ikke været nødvendigt for partiet at lave regler om dobbeltmandater. I Københavns Radikale Venstre tillader reglerne til gengæld ikke, at et medlem sidder i borgerrepræsentationen og i Folketinget samtidigt.

Enhedslisten tillader ikke dobbeltmandater i hverken Folketinget, regionsråd eller kommunalbestyrelse.

Liberal Alliance tillader dobbeltmandater og ser det som en fordel.

Skriv hvad du søger