Villy Søvndal, formand for SF. Foto: Anders Brohus / Polfoto
Villy Søvndal, formand for SF. Foto: Anders Brohus / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 29 / 2009

Valget afgøres lokalt

SF formand Villy Søvndal mener nok, at SF’s fremgang på landsplan kan have en vis afsmittende effekt på kommunalvalget. Men det er primært lokalt, der skal arbejdes for de gode resultater

Kan SF omsætte den kraftige fremgang i de landspolitiske opinionsmålinger til en tilsvarende lokal fremgang ved kommunalvalget i november? Det er et tema, der er interesse for langt ud over SF’s egne rækker. I nogle kommuner ser Socialdemokraternes spidskandidater frem til støtte fra et styrket SF. Vi har spurgt SF formand Villy Søvndal om hans mening. Han er nyligt vendt hjem efter en landsdækkende valgturné for at støtte de lokale SF-kandidater.

– Hvordan ser du mulighederne for, at SF kan omsætte fremgangen på landsplan til fremgang ved kommunalvalget?

– Selvfølgelig er der en eller anden afsmitning. Men der er nok ingen automatik i, at man til kommunalvalg kan høste noget fra landspolitikken. Vi skal arbejde for resultaterne lokalt.

– Kan det tænkes, at den politiske situation i de nye store kommuner er lettere at påvirke fra landspolitikken end de gamle, mindre kommuner var?

– Ja, men jeg tror stadigvæk, at kommunalvalget afgøres af den lokale indsats. Og derfor er det dér, det store arbejde skal gøres.

– SF havde før kommunalreformen en række borgmesterposter. Får I nogen af dem igen ved kommunalvalget?

– Vores succeskriterier er fremgang snarere end antallet af borgmestre. Vores succeskriterium er først og fremmest fremgang i stemmer og mandater ude i byrådene, så vi kan bruge det til politisk at præge kommunerne med det, som vi synes er vigtigt – en bedre ældreomsorg, en bedre folkeskole og en bedre indsats for klimaproblemerne lokalt.

– Vil SF’s ledelse blande sig i de lokale kandidaters muligheder for i en given situation – måske ved en lidt uhellig alliance – at vinde en borgmesterpost?

– Nej, vi vil ikke blande os centralt fra. Vi er et decentralt parti, og virkeligheden kan være meget forskellig fra den ene kommune til den anden. Det er de lokale partiforeninger og byrådsmedlemmer, der finder ud af, hvordan kortene skal spilles i deres kommune.

– Hvordan gik din landsdækkende kampagnetur?

– Det var rigtig sjovt. Både at se kandidaterne og blive overrasket over, hvor mange dygtige folk, vi har rundt omkring. Det er også vigtigt for mit arbejde i Folketinget at få kendskab til, hvilke politiske temaer, der rører sig rundt om i landet. Desuden er vi i den gunstige situation, at vi har fået mange flere medlemmer i forhold til sidste valg. Dengang havde vi cirka 8.000 og i dag godt 17.000 medlemmer. Og det var også sjovt at møde nogle af dem.

Stram økonomi bekymrer
– Hvad oplevede du, at folk er mest optaget af i valgkampen?

– Det er, at de snærende økonomiske bånd, som regeringen lægger ned over kommunerne, rammer rigtig hårdt dette efterår samtidig med konjunkturtilbageslaget i økonomien. Jeg tror, at frihed i kommunerne til at realisere den velstand, de gerne vil have, optager folk. Vi var på vores kampagnetur rundt og se nogle ældreinstitutioner og en del skoler, og vi kunne beundre lærernes gåpåmod. Vi besøgte også forskellige udsatte grupper.

– Hvor gik turen hen?

– Vi kørte fra Ryslinge på Fyn via Fredericia til Silkeborg, Århus, Randers, Aalborg, Sorø, København, Nakskov, Svendborg og Odense.

– Det var en omfattende tur.

– Ja, men hvis man kan nå Jorden rundt på 80 dage, så kan man også nå Danmark rundt på seks. <

Skriv hvad du søger