Tove Larsen, borgmester i Aabenraa. Foto: Lars Salomonsen
Tove Larsen, borgmester i Aabenraa. Foto: Lars Salomonsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 29 / 2009

Valganalyse: Præsidentvalg og sikre bastioner

Vestpå sidder Venstre med massive flertal, men Region Syddanmark har også stensikre S-bastioner. En række kommuner er præget af "præsidentvalg" mellem Venstre og Socialdemokraternes spidskandidater. Et af regionens mest markante valg står mellem Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne i Odense, hvor borgmesteren under alle omstændigheder kommer til at hedde Boye
tekst Tom Ekeroth

Assens: Den nu 37-årige elektriker Søren Steen Andersen blev til sin egen overraskelse valgt til kommunalbestyrelsen i Tommerup i 1997. I dag er han Venstres borgmesterkandidat i Assens efter at have vundet over den tidligere Aarup-borgmester Lars Kr. Pedersen på Venstres opstillingsmøde. Han møder den rutinerede Finn Brunses, der har været borgmester siden 1990, men det er ikke så mange pladser, der skal skifte side, før borgmesterposten er hans: S har 13, V har ni, K har tre, DF en, SF og R hver en.

Billund: Gitte Ottosen er Socialdemokraternes spidskandidat. Partiet har seks pladser mod Venstres 14, og der kommer ikke noget magtskifte. Kommunen, hvis liv er vævet tæt sammen med Lego-koncernen, vil også i den kommende periode have Ib Kristensen (V) som borgmester. Han var oprindelig borgmester i Grindsted.

Esbjerg: Johnny Søtrup (V) erobrede "Danmarks rødeste hjørne" i 1994, og han sidder solidt i stolen efter valget, selv om den socialdemokratiske kandidat John Snedker fører en aktiv valgkamp. Men han har svære odds – Esbjerg blev ved sammenlægningen forøget med to Venstre-kommuner.

Skriv hvad du søger