Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 28 / 2009

Min valgkamp: Valgkamp med 40 års politisk erfaring

"Min valgkamp" er en klumme, der sætter fokus på lokale politikeres personlige valgkamp op til selve valget. I denne uge fortæller landets mest erfarne borgmester, Kaj Petersen (S) om at have været med i politik i næsten 40 år i Guldborgsund Kommune

Kaj Petersen, du har været borgmester i cirka 32 år, hvorfor stillede du op i sin tid?

– Jeg har altid været meget sportsinteresseret, og det var også spændende, at man i 70’erne dannede nogle nye kommuner. Jeg tror ikke, man tænkte så dybt over, hvad der fik en til at melde sig dengang, men jeg havde interesse for samfundet og en speciel interesse for idrættens verden.

Bliver det rutine at sidde med ved bordet efter så mange år?

– Nej. Sammenlægningsprocesser bliver for eksempel aldrig en rutine. Udvalgene har også ændret sig meget fra førhen.

Er der noget, der stadig kan overraske dig i politik?

– Der skal meget til, men oppresset i de specialiserede socialudgifter har overrasket mig. Det er de områder, vi overtog fra amterne, hvor vi har været meget underfinansierede.

Bruger du nye metoder som Facebook ved det kommende valg?

– Nej det gør jeg ikke, det er jeg blevet for gammel til. Vi fører en meget traditionel valgkamp med nogle få vælgermøder. Så opsøger vi folk på gader og stræder og deler roser og nøgleringe ud og balloner til børnene.

Hvad er dit stærkeste kort i valgkampen?

– Jeg har meget stor respekt for vælgerne, selv om det lyder banalt. Der kan altid komme en sag op, vælgerne ombestemmer sig af, og derfor skal man gøre sit arbejde ordentligt. Jeg er blevet valgt mange gange, og det må trods alt betyde, at vælgerne tror på mig.

Hvad kan få dit sind i kog?

– Der skal meget til at få sindet i kog, når man har været med i fyrre år, men noget der har været et problem er, at pressen tager noget råt materiale op uden at researche på folks udtalelser. Det kan godt hidse mig lidt op. Det er uanstændig journalistik.

Hvad er din største støtte ved valgkampen?

– Det er familien. Hvis der ikke er ro på hjemmefronten, kan man ikke blive ved med det her, og hvis ikke min kone havde accepteret mit job, så var jeg stoppet.

Hvad er det første, du gør, hvis du får et tilfredsstillende valg?

– Det er at sigte på at få dannet en bred konstituering. Det er bedst for borgerne i Guldborgsund, og det må vi prøve at arbejde på valgnatten.

På Christiansborg lægger SF og S meget vægt på, at partierne arbejder sammen i kommunerne også. Er det noget I lægger op til i Guldborgsund?

– Vi er enige om, at når vi kender resultatet, sætter vi os sammen og drøfter situationen, mere ligger der ikke i det. Lige nu har vi en bred konstituering i Guldborgsund, hvor SF ikke er med, men jeg vil tro, at SF kommer med i en ny konstituering.

Hvornår er du tilfreds med dit arbejde?

– Det kan være enormt svært at svare på, men kan man få oprettet en tilfredsstillende service for borgerne, og kan vi få økonomien på plads, så hjælper det meget på det, synes jeg. <

Skriv hvad du søger