Borgmester i Favrskov Kommune, Anders G. Christensen
Borgmester i Favrskov Kommune, Anders G. Christensen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 28 / 2009

Aftalesystemet er under pres

Venstre-borgmester retter hård kritik mod sine partifæller i regeringen. Få øjnene op for, at mange kriseramte kommuner faktisk er Venstre-ledede, lyder hans budskab. Samtidig advarer han om, at regeringen gambler med aftalesystemet
tekst Rudi Holm

Aftalesystemets dage kan være talte, hvis regeringen fastholder kommunerne i et økonomisk skruestik igen næste år. Det mener Favrskovs borgmester, Anders G. Christensen (V), der skarpt kritiserer sine partifæller på Christiansborg.

– Det er tankevækkende, at regeringen ikke har øje for, at det faktisk er en lang række Venstre-ledede kommuner, der har det rigtigt svært. Jeg tror ikke, at Venstrefolk er dårligere til at drive kommuner end andre. I Favrskov har vi forsøgt at leve op til det, der er regeringens intention, nemlig at drive en god og effektiv kommune med lave driftsomkostninger. Men det er ikke nok mere. Faktisk kunne man få den tanke, at det havde været bedre, hvis vi havde ladet stå til, siger Anders G. Christensen.

Han mener, at aftalesystemet mellem kommuner og regering er blevet presset til det yderste de seneste to år.

– De seancer, vi har oplevet sidste år og igen i år, er sådan lidt som børnesangen om den sorte gryde: Første gang, så lader vi den gå. Anden gang så ligeså, men tredje gang, så… Hvis der ikke enten kommer en stærk aftale – og kommuner under hårdt pres ikke får lov til at hæve skatten – eller man får ændret udlignings- og finansieringsreformen, så ryger aftalesystemet. Og jeg må understrege, at det bærer regeringen så et stort ansvar for, siger han.

På vej mod administration
Favrskovs borgmester var en af de få borgmestre, der i sidste uge på budgetmødet mellem landets borgmestre gik på talerstolen i Ingeniørernes Hus og lovede at holde skatten i ro, selv om kommunen ellers på forhånd havde ønsket flere skattekroner.

– Det er naturligvis vigtigt at overholde aftalen med regeringen. Men forudsætningen for, at vi holder igen i år, er at vi næste år får en helt ekstremt god aftale eller får afklaret finansierings- og udligningsreformen. I modsat fald kan jeg allerede nu meddele, at så hæver vi skatten uanset hvad, siger Anders G. Christensen.

Favrskov mangler 88 millioner kroner på næste års budget. Det blev reduceret til 55 millioner kroner ved at skære i serviceudgifterne, og de skal nu hentes i kassebeholdningen, som dermed drænes fuldstændig.

– Vi finansierer allerede budget 2009 ved et kassetræk. Og det gør vi så igen næste år. Det betyder, at kassebeholdningen vil gå i nul ved årsskiftet. Dermed ved vi allerede nu, at vi kan bestille tid ved indenrigsministeren for at blive sat under administration. Det er paradoksalt, at man skal tvinges derud, før regeringen får øjnene op for, at noget er galt. Og jeg tror i øvrigt, at Indenrigsministeriet kommer til at anskaffe sig en autocamper, så de kan køre rundt fra kommune til kommune. For vi er jo ikke den eneste kommune med problemer, siger Anders G. Christensen.

Marginal overskridelse
Borgmestermødet i sidste uge var også præget af den dystre alvor i kommunerne. Og modsat Favrskov, Vejle og Ringkøbing-Skjern fastholdt en række kommuner, at de er parat til at bryde aftalen mellem regeringen og KL på skatteområdet. Alligevel anslog KL’s formand Erik Fabrin (V) en optimistisk tone efter mødet:

– Der var en udtalt vilje til at komme i mål, men det endelige resultat ser vi først den 15. oktober, sagde han.

Erik Fabrin mener, at der er flere veje at gå, for at kommunerne kan overholde aftalen, men han beder også regeringen, Folketinget og medierne om at holde perspektiverne for øje, hvis kommunerne ikke skulle ramme målskiven helt præcist.

– I øjeblikket er der en difference på mellem 0 og 0,1 promille af det samlede budget. Det er således marginaler, vi taler om. Derfor bør regeringen og Folketinget også lade være med at sige, at vi ikke kan leve op til aftalen, hvis det skulle blive tilfældet, understregede han. <

» Vi kan allerede nu bestille tid ved indenrigsministeren for at blive sat under administration. Jeg tror i øvrigt, at Indenrigsministeriet kommer til at anskaffe sig en autocamper, så de kan køre rundt fra kommune til kommune. Vi er jo ikke den eneste kommune med problemer.

 

Borgmester Anders G. Christensen (V), Favrskov

Skriv hvad du søger