Jens Lauritzen, borgmester i Vesthimmerland Kommune. Foto: Jakob Carlsen
Jens Lauritzen, borgmester i Vesthimmerland Kommune. Foto: Jakob Carlsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2009

Vesthimmerland vil slettes af listen

I Indenrigsministeriet figurerer Vesthimmerlands Kommune som en kommune under administration. Men kommunen mener selv, at den har styr på økonomien og burde tages af listen
tekst Rudi Holm

Vesthimmerlands Kommune faldt i maj i fjor for den såkaldte kassekreditregel som et udslag af uheldige omstændigheder. Det mener borgmester Jens Lauritzen (V).

– I forhold til den forventede likviditet havde vi ikke taget hensyn til nogle EU-refusioner. Vi byggede for eksempel et musikhus, som vi skulle have et EU-tilskud på 17 millioner kroner til, og vi lavede en Himmerlandssti, hvor vi skulle have tilskud fra både lokale og Anlægsfonden og EU. Og det er jo sådan, at vi skal lægge pengene ud. Derfor er vi nødt til at bruge af likviditeten, Men vi mente på det tidspunkt, at vi havde penge nok. Indenrigsministeriet havde en anden opfattelse, siger Jens Lauritzen.

I Vesthimmerlands Kommune føler man, at det er uberettiget, når ministeriet fastholder, at kommunen fortsat er under administration.

– Hvor meget vi er under administration, ved jeg ikke. Vi har overholdt den genopretningsplan, der blev lagt. Derefter har vi gerne villet drøfte situationen med ministrene, der jo er skiftet ud undervejs. Der har været planlagt to møder, men indtil videre er det ikke lykkedes os at få dem i tale. Nu har vi så ryddet kalenderen for at tage til København og snakke med indenrigsministeren her en gang i september, fortæller Jens Lauritzen.

De Kommunale Nøgletal bekræfter, at Vesthimmerlands Kommune atter har sorte likviditetstal – fra 52 kroner pr. 1000 indbyggere i 2007 over et minus på 376 kroner i 2008 til 584 kroner plus i år.

– Vi har nu en positiv likviditet. Så som jeg opfatter det, er vi ikke under administration. Godt nok har vi en manko på 120 millioner kroner på næste års budget. Men det kommer Indenrigsministeriet nok ikke og løser for os, lyder det fra Jens Lauritzen. <

Vesthimmerlands likviditet
pr. indbygger efter kassekreditreglen:

2005: 1.835 kroner
2006: 1.393 kroner
2007: 52 kroner
2008: - 376 kroner
2009: 584 kroner

Skriv hvad du søger