Sólrun Jakubsdottír Løkke Rasmusen stiller op til kommunalvalget for Venstre i Gribskov Kommune. Foto: Kim Agersten / Polfoto
Sólrun Jakubsdottír Løkke Rasmusen stiller op til kommunalvalget for Venstre i Gribskov Kommune. Foto: Kim Agersten / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2009

Jeg brænder for det hele

Sólrun Jakubsdottír Løkke Rasmussen har været lokalpolitiker og med i forskellige udvalg, nu arbejder hun som skolelærer og er samtidig statsministerfrue. Men ved det kommende valg vil hun igen være med i lokalpolitik. Engagementet hos Sólrun Jakubsdottír Løkke Rasmussen er stort, og derfor har hun travlt

– Det skal være meget kort, svarer Sólrun til forespørgslen om et kort interview. Hun har syv minutter tilbage af sin pause mellem timerne. Kort bliver det.

Efter nogle års pause fra lokalpolitikken vender Sólrun Jakubsdottír Løkke Rasmussen tilbage som nummer syv på Venstres opstillingsliste i Gribskov. Denne gang inspirerer jobbet som skolelærer hendes politik.

– Det er selvfølgelig folkeskolen, jeg er mest interesseret i, og min interesse drejer sig om fleksibilitet. Vi skal være bedre til at hjælpe dem, der klarer sig dårligt, men jeg vil gerne være med til at give de gode elever udfordringer. Hvis man for eksempel gerne vil lære fransk i femte klasse, kan det så ikke lade sig gøre? Hvis man brænder efter at lære noget og vil blive bedre til matematik, men ikke synes man får udfordringer nok i timerne, kan man så ikke få ekstra tilbud et eller andet sted?

Venstrekandidaten taler især om de elever, hun selv underviser til dagligt, nemlig dem, der er for unge til at gå i ungdomsskole eller på aftenskoler. Som hos de fleste andre politikere, er der dog flere mærkesager, der pirrer interessen.

– Jeg brænder for det hele og har jo også tidligere siddet i erhvervs- og sundhedsudvalget. Jeg interesserer mig også for byplanlægning, de arbejdsløse, der skal i arbejde, og for hvordan de syge kommer hurtigere igennem systemet. Jeg har aldrig arbejdet på ældreområdet, men det interesserer mig også, så det er ikke fordi jeg kun interesserer mig for skoleområdet, men det har min store interesse, fordi det er det, jeg laver i min hverdag.

Om økonomi og kommuner
Sólrun Jakubsdottír. To navne, der er forholdsvis ukendte i Danmark. Tilføjes Løkke Rasmussen, er de fleste dog klar over, hvor snakken bærer hen. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen skal dog umiddelbart ikke høre kritik fra denne lokalkandidat ved middagsbordet, når talen falder på økonomien i Gribskov Kommune.

– Du har tidligere sagt, at det handler om at få pengene til at slå til i kommunerne. Hvordan synes du økonomien ser ud i Gribskov Kommune?

– Jeg synes, det ser rimeligt fornuftigt ud. Der er selvfølgelig mange udfordringer der også. Der har været et Venstre-ledet byråd i mange år, og de har for så vidt allerede for nogle år siden taget fat i problemerne og sagt, at vi ikke kan bruge alle pengene på drift. Derfor har de fået flyttet nogle driftsmidler over til nogle investeringsbehov, så de blandt andet er i stand til at bygge en helt ny skole i Helsinge. Alle de år Venstre har været ved magten der oppe, har der været kigget på økonomien og passet på pengene, så de sidder ikke helt dårligt deroppe, siger hun med et lille grin.

Tiden er ved at være gået, da Sólrun Jakubsdottír Løkke Rasmussen får tre hurtige spørgsmål, inden skoleklokken ringer pausen og interviewet ud.

– Der har været en masse diskussioner om netop økonomien i kommunerne. Hvad vil du gøre for at styrke forholdet mellem kommunerne og staten?

– Nu sidder jeg jo ikke i Kommunernes Landsforening, så på den måde tror jeg ikke, jeg kan gøre så meget. Jeg tror ikke forholdet mellem stat og kommuner er så dårligt. Det er jo i kommunernes interesse at råbe op.

– Kan du se dig selv som borgmester?

– Nej.

– Er du tilfreds med den syvende plads du har fået på Venstres liste?

– Jeg stiller ikke op til borgmesterposten, så det er jeg meget tilfreds med, afslutter den nationalt kendte lokalkandidat.

Sólrun Jakubsdottír Løkke Rasmussens kommende indflydelse er næsten sikret, hvis Gribskov Kommunes statistik holder efter valget. Venstre sidder nemlig i dag på 14 af 27 pladser i Gribskov Kommunes byråd. <

Skriv hvad du søger