Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2009

Frygt for piratkopiering rammer bibliotekerne

Bibliotekerne ser ud til at måtte vinke farvel til nogle af de mest populære pc-spil. En ny form for kopisikring gør det umuligt at låne ud til flere brugere

Computerspil er blevet en fast del af bibliotekernes tilbud til brugerne. Men måske ikke så meget længere. I hvert fald er det store amerikanske spilselskab Electronic Arts begyndt at indføre en ny form for kopisikring på deres spil. Fremover vil populære spil som Fifa, Sims og Spore være forsynet med en licens, der betyder, at spillene kun kan installeres tre gange, og derved bliver ubrugelige til udlån.

– På denne måde er det producenterne, der beslutter, hvad bibliotekerne kan tilbyde. Et bibliotek kan jo ikke indkøbe en ny kopi, hver gang licensen på spillet udløber, siger Vagn Ytte Larsen (S), der er formand for biblioteksforeningens forretningsudvalg.

– Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at producenterne ikke ønsker, at deres spil bliver kopieret. Men det er en udvikling, vi er rigtigt kede af i biblioteksforeningen, og vi vil forsøge at få en dialog med producenterne, så vi også fortsat kan tilbyde computerspil. For computerspil er jo mange ting, og mange af spillene er nærmest hele kunstværker, der også indeholder store læringskvaliteter, siger Vagn Ytte Larsen.

Ingen trussel
På Frederiksberg Bibliotek er det Frederik Nielsen, der står for bibliotekernes spilafdeling. Han mener ikke, at bibliotekerne udgør en særlig stor kopieringsrisiko.

– Efter min bedste overbevisning er problemet med piratkopiering gennem bibliotekerne meget beskeden. Vi får først spillene, efter at de har været i handel i nogle måneder. På det tidspunkt har de store og kendte spil været tilgængelige på nettet meget længe. De, der ønsker at kopiere spillene ulovligt, har altså andre metoder end at låne via bibliotekerne, siger han.

Ifølge Frederik Nielsen bliver mange nye brugere introduceret til spil gennem bibliotekerne. Og han frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før udviklingen også vil ramme konsolspillene til eksempelvis Playstation og Wii.

– Det er bestemt ikke kun unge drenge, der låner i vores spilafdeling. Der er ganske mange voksne, der låner et spil med hjem, og med Wii-konsollen er der endda en voksende efterspørgsel blandt folk over 50 år. Mange vil gerne lige prøve et par spil inden de eventuelt selv investerer i en maskine og tilhørende spil. Derfor synes jeg også, at spilproducenterne og distributørerne har alt mulig grund til at betragte bibliotekerne som et aktiv frem for en trussel, siger Frederik Nielsen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra EA Games til denne artikel. <

Skriv hvad du søger