Foto: Sanne Vils Axelsen / Polfoto
Foto: Sanne Vils Axelsen / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2009

Madordningen der ikke er barnemad

Kommunerne forsøger for tiden at stable en obligatorisk madordning på benene i landets daginstitutioner. En øvelse der har vist sig særdeles vanskelig, fordi der ikke er fulgt penge nok med til projektet
tekst Rudi Holm

Normalt handler begrebet barnemad om noget, der er let at klare. Men for landets kommunalpolitikere er det langt fra nogen nem opgave at få stablet en madordning på benene til landets vuggestue- og børnehavebørn fra 1. januar 2010.

Forslaget om at tilbyde børn i institutioner et dagligt måltid mad blev lanceret i den seneste folketingsvalgkamp af Socialdemokraterne, men det blev VK-regeringen, der foldede den ud ved lov i november i fjor. I øvrigt med et smalt flertal bag sig bestående af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Socialdemokraterne stemte imod.

– Det endelige forslag lå meget langt fra det, vi ønskede. Regeringen valgte nemlig en discountløsning. Vores pointe med madordningen var, at maden skulle laves i den enkelte daginstitution. Kun i undtagelsestilfælde skulle den bringes ind udefra. Vi ønskede varm og lokalt tilberedt mad, som børnene selv kunne være med til at lave, og hvor råvarer og tilberedning skulle være en del af det pædagogiske tilbud, fortæller Socialdemokraternes familieordfører, Mette Frederiksen.

Skriv hvad du søger