Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2009

Leder: Nu skal der investeres i kommunerne

tekst KL

Kommunerne præsenterede mandag den 4. maj kommunernes investeringsplan Fundament for fremtiden. Budskabet i planen er entydigt: Kommunerne skal have et markant løft i anlægsniveauet i de kommende år, og det skal staten være med til at betale for.

I sidste års aftale tog KL regeringens hensyn til konjunktursituationen til efterretning og indgik en aftale med et moderat anlægsniveau i 2009. Men det var under den klare forudsætning, at der fremadrettet ville ske et løft i kommunernes anlægsramme.

Derfor blev det også aftalt, at kommunerne skulle komme med et samlet oplæg om investeringsbehovet i kommunerne. Meget er sket siden sidste års aftale. Konjunkturerne er vendt, og kommunerne har fået lov til at øge anlægsniveauet i 2009.

Det betyder dog ikke, at kommunerne kun skal have et kortvarigt investeringsløft for at løse den økonomiske krise. Kommunerne er vant til at arbejde med langsigtede investeringsplaner, og Fundament for fremtiden vidner om, at en række investeringer presser sig på i de kommende år.

LÆS OGSÅ Fortsat fornyelse gennem dialog og samarbejde

Det gælder ikke mindst på de borgernære serviceområder såsom folkeskole og dagtilbud. Men også de kommunale veje kunne trænge til et hovedeftersyn og et ansigtsløft. På et landsdækkende borgmestermøde den 7. maj var der på anlægsområdet fuld opbakning til, at investeringsplanen er KL’s udgangspunkt i de kommende forhandlinger.

Samtidig var borgmestrenes klare budskab, at der skal følge penge med. Kasserne er nemlig ved at være gabende tomme i mange kommuner. Derfor skal der nye, friske penge til, så alle kommuner har mulighed for at gennemføre de nødvendige investeringer.

Nogle anlægsprojekter har imidlertid en størrelse, der gør det nødvendigt at kigge på kommunernes lånemuligheder. I den forbindelse må man heller ikke glemme, at nogle investeringer tjener sig hjem over en årrække.

Det gælder for eksempel investeringer i projekter, der efterfølgende kan give driftsbesparelser. Bedre skolestruktur eller sammenlægning af rådhuse er eksempler på sådanne typer investeringer. Og her kan vi slå flere fluer med ét smæk.

LÆS OGSÅ Bo Smith-udvalget rejser en vigtig debat

Dels kan vi få en ordentlig standard for de bygninger, som vores borgere og personale opholder sig i. Det giver bedre indeklima og trivsel, der øger arbejdsglæden og reducerer sygefraværet.

Dels kan vi spare penge på sigt, fordi vi kan gøre tingene bedre og billigere. Det bør alle kunne slutte op om.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Leder: nu skal der investeres i kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger