Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2009

Udgifter til anbringelser eksploderer

En stor del af landets kommuner presses økonomisk af tunge børnesager. Problemstillingen skal frem i forreste række ved de kommende økonomiforhandlinger med regeringen, lyder opfordringen fra en borgmester
tekst Rudi Holm

En enkelt person – en psykisk syg ung mand – kostede i fjor Aalborg Kommune seks millioner kroner at anbringe. Den slags dyre enkeltsager er der i de seneste år blevet flere og flere af, og de er ifølge Aalborg Kommunes familie- og beskæftigelsesrådmand Mai-Britt Iversen (S) blandt forklaringerne på, at Aalborg Kommune i fjor sprængte budgettet på området med 100 millioner kroner.

– Hvis nogen forud for budgetlægningen forrige år havde sagt til mig, at vi ville overskride budgettet med 100 millioner kroner, ville jeg ikke have troet dem. Årsagen var fortrinsvis, at vi måtte ud i langt flere anbringelser, end vi havde regnet med, og at mange tilbud er temmelig omkostningstunge.

Vi har altid prioriteret området med udsatte børn og unge højt. Derfor har vi i kommunen vedtaget, at børn, som skal anbringes, bliver det uanset, hvad det koster, siger Mai-Britt Iversen.

To ud af tre oplever et pres
Aalborg Kommune er ikke alene om at have oplevet en eksplosion i udgifterne til udsatte børn og unge. En stor del af landets kommuner vånder sig under det stigende udgiftspres. En ny undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget, viser således, at to ud af tre kommuner overskred budgetterne på området sidste år.

Skriv hvad du søger